Понеделник, 6 Май 2024

Лабораторията на ЛЗ „МЕДИКА" с нов апарат за по-добра диагностика на диабета

Лабораторията на ЛЗ „МЕДИКА
Публикация   15:18     12 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     1042
   С цел подобряване на грижата за пациентите с диабет, лабораторията на Лечебни заведения „Медика“ се сдоби с последно поколение апарат за изследване на гликиран хемоглобин, чрез високо ефективна течна хроматография (ВЕТХ) – G-8, на японската фирма TOSOH. Анализатор от такъв тип, има на много малко места в страната, а за Русе той е единствен. Благодарение на него, резултатите на пациентите са по-бързи, точни и надеждни , спрямо тези, получени с досега използваните методи за изследване.
 
  Нарастващият брой на хората, засегнати от диабет в световен мащаб налага всяко развиващо се лечебно заведение да инвестира в по- прецизна техника за диагностика на показателите, използвани за скрининг, диагностика и контрол на заболяването. „Златен стандарт” при изследванията на гликирания хемоглобин е ВЕТХ. Той дава информация за нивата за кръвната захар (глюкозата) до 3 месеца назад във времето.
 
   Кръв може да се вземе по всяко време на деня, но е препоръчително да бъде сутрин на гладно.
За пациентите с диабет тип 1 или лошо контролиран диабет тип 2 е важно да изследват гликирания хемоглобин 3-4 пъти в годината, а с добре контролиран диабет тип 2 – два пъти в годината. Назначава се и при пациенти със симптоми за постоянни и неповлияващи се глад и жажда, рязко спадане на тегло, умора и отпадналост, съхнене на устата, често и обилно уриниране и др. с оглед отхвърляне или поставяне на диагноза захарен диабет.
 
   Изследването е на разположение на пациентите, хоспитализирани в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“. Амбулаторно се провежда към лабораторията на ДКЦ-2 Русе с адрес: гр. Русе, ж.к. „Здравец-Изток“, ул. „Рига“ №35, ет. 2. Пациентите могат да се възползват от изследването с направление за изследването по Здравна каса или платено по ценоразписа на лечебното заведение.
  
Източник: https://www.facebook.com/medicaruse


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още