Петима автори гостуват с изложба в русенската Художествена галерия

Петима автори гостуват с изложба в русенската Художествена галерия
Публикация   10:15     12 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     266

   50 картини-живопис и 10 скулптури ще бъдат представени в Художествената галерия от 19 април до 3 май 2023 година. Русенци ще имат възможност да разгледат творбите на световно известни художници и личности като Васил Стоев, Николай Янакиев, Христо Кърджилов, Долорес Атанасова - Здравкова. Скулптурите  са на Цвятко Сиромашки, а куратор на изложбата е  Радослав Гиновски.

            Произведенията на изобразителното изкуство са реализирани с акрил и масло, върху платно и картон, както и различни смесени техники. Скулптурите са от метал и дърво. Целта на изложбата е за първи път русенските ценители на тези изкуства, да се срещнат с едни от най-изтъкнатите български творци.

            Инициатор на изложбата е Долорес Атанасова – Здравкова, позната на русенци като Долорес Накова. Тя е световен шампион по академично гребане и бронзов медалист от олимпиадата в Москва през 1980 година. Почетен гражданин на нашия град и носител на титлата Спортист на годината. „В личен план, като русенка, бих споделила удовлетворението си, че осъществявам един мой мечтан проект. За мен е чест да съм в компанията на тези наши изявени творци! Чрез моите творби, аз намирам най-точния език за изразяване на така трудно обяснимите човешки емоции, дори и на най-малките ефимерни преживявания“, заяви Долорес Здравкова.

            Откриването на изложбата е на 19 април, от 18 часа, в Художествената галерия на ул. „Борисова“ 39.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още