Как да намалим разликата между общия и апартаментните водомери?

Как да намалим разликата между общия и апартаментните водомери?
Публикация   07:08     11 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     329
   Как да намалим разликата между общия и апартаментните водомери? Проблем често срещан в етажната собственост. Ето какво съветват специалистите:

    "Поради зачестилите случаи на разлики над 20% (според нормативната уредба) между общият и индивидуалните водомери, "Водоснабдяване и канализация" ООД Силистра иска да даде следното обяснение:

   Това се дължи на факта, че слабите течове на тоалетните казанчета, смесителни батерии и други може да не се обхващат от апартаментите водомери с нисък клас на точност, но тези слаби течове, прибавени към общия моментен разход на вода се отчитат от главния водомер.

    Така само от разликата на точността на апартаментните водомери се натрупва разлика на общия водомер. Именно поради тази причина,  с цел избягване на натрупване на подобни разлики, дължащи се на точността на измервателните устройства, е добре да се въведат изискване към всички ново монтирани водомери за минимален клас на точност "В" (според Наредба) или аналогичен "R>63".

   Тоест, когато водомера е за хоризонтален монтаж да има следното означение "BH" или "HR=63" (минимум).

      Обръщаме внимание, че това са минимални изисквания и разпределената разлика ще е несъществена само ако класовете на точност на главния водомер и апартаментните водомери са едни и същи.Разбира се, всичко това е в сила ако няма незаконни отклонения, инкасаторът е свалил достоверно всички показания на всички водомери във входа и системата от тръби отговаря на изискванията (избрани са правилните диаметри, липсват наслагвания от варовик, изпълнени са според проекта на сградата)."



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още