Понеделник, 20 Май 2024

Анкетно проучване за възприемането от населението на опасността от горски пожари- резултати

Анкетно проучване за възприемането от населението на опасността от горски пожари- резултати
Публикация   06:45     30 Март, 2023 /     akcent.bg   /     241

    През месец март в общините Бяла, Ценово, Две Могили, Иваново и  Борово се проведе анкетно проучване относно възприемането от населението на опасността от горски пожари. В анкетното проучване участваха над 100 човека (минимум по 20 от всяко населено място).

   На въпроса „Смятате ли, че e възможно възникването и разпространението на горски/полски пожар в населеното мястото, където живеете?“, 87%  от анкетираните отговарят с „да“ или „по скоро да“, като 60% от тях са много категорични, което означава, че хората се притесняват от реални рискове от горски/полски пожар в населените места.

   Над 90% посочват, че знаят кои са отговорните индивидуалните и/или колективни органи (органи на изпълнителната власт, длъжностни лица) за превенция и управление на риска,  в случаи на горски пожари, и/или други природни, и предизвикани от човешка дейност бедствия, и какви са реда, и начина за взаимодействие между съставните части на единната спасителна система (ЕСС) в населеното мястото, където живеят.

   Само 40% посочват, че не са участвали в обучения свързани обучителни и/или разяснителни мероприятия във връзка с превенция и управление на риска,  в случаи на горски пожари и/или други природни и предизвикани от човешка дейност бедствия в населените места, където живеят.

   20% смятат, че не са готови да защитят себе си и семействата си при пожар.

   Около 65% от анкетираните са готови да се включат в доброволчески формирования.

   Проучването е направено във връзка с дейности по проект „Партньорства за преодоляване на бедствия за сигурен регион”, e-MS код: ROBG-427“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програмата Interreg V-А Румъния-България. Едновременно с проучването бяха представени и интелектуални продукти разработени от Русенския университет, като в анкетното проучване бяха включени и въпроси, свързани с възприемане на представените интелектуални продукти.

   На въпросите „Намирате ли, че представените интелектуални продукти ще способстват мониторинга, прогнозирането, локализирането и управлението на риска от горски пожари в населеното мястото, където живеете?“ , „Смятате ли, че представените интелектуални продукти ще способстват за усъвършенстването на Плана за защита при бедствия в населеното мястото, където живеете, от гледна точка на намаляването на времето за вземане на управленско решение, адекватността му към обстановката, както и съответстващото и ресурсно осигуряване?“ и „Смятате ли, че представените интелектуални продукти ще способстват за усъвършенстване на дейността  на отговорните индивидуални и/ или колективни органи (органи на изпълнителната власт, длъжностни лица) за превенция, и управление на риска,  в случаи на горски пожари, и/или други природни, и предизвикани от човешка дейност бедствия, и какви са реда, и начина за взаимодействие между съставните части на единната спасителна система (ЕСС в населеното мястото, където живеете?“ над 80% от анкетираните отговарят с „да“ или „по скоро да“, което е висок процент и добра атестация за разработените продукти.

   Анкетното проучване и събитията бяха организирани с личното съдействие на кметовете на 5-те общини, Димитър Славов-Кмет на общини Бяла; Божидар Борисов - Кмет на община Две могили;  д-р Петър  Петров кмет на община Ценово; Георги Миланов -Кмет на община Иваново, Валентин Панайотов-Кмет на община Борово. Присъстваха кметове и кметски наместници на населени места от съответните общини, общинска администрация и други заинтересовани лица.

         Организатор на събитието е БЧК Русе, съвместно с Русенския университет.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha