Вторник, 14 Май 2024

Русенци почетоха 130-ата годишнина от гибелта на легендарната баба Тонка Обретенова

Русенци почетоха 130-ата годишнина от гибелта на легендарната баба Тонка Обретенова
Публикация   20:25     27 Март, 2023 /     akcent.bg   /     414

   Русенци почетоха 130-ата годишнина от гибелта на легендарната баба Тонка Обретенова. Сред официалните гости на събитието, организирано от Община Русе, бе и заместник областният управител Детелина Ачева. „Българската история е изпълнена с примери на достойнство и себеотрицание в името на обществото. В народната памет са записани редица имена, синоним на несломимата воля за Освобождението на страната ни. Сред тях се откроява фигурата на Тонка Обретенова – обаятелна и проницателна“, каза Ачева. Тя отбеляза още, че духовната сила на баба Тонка е често плашеща и често остава не винаги разбрана. „130 години след смъртта ѝ е редно да се запитаме – можем ли, ако се наложи, да последваме нейния пример и самите ние да се превърнем в модел на подражание за идните поколения?! Кое ни е по-свидно, днешното благополучие или утрешното достойно бъдеще?!“, допълни още Ачева и сподели, че вярва, че не са малко хората, които отново биха се проявили със своя буден ум и нетърпимост към безправието.

   От своя страна кметът Пенчо Милков определи баба Тонка като една от най-изявените жени в нашата история. Той призова да носим в сърцата си паметта за нея и да правим всичко с обич за България, защото тогава нашите сили ще бъдат умножели.

   „Днес отбелязваме 130 години от безсмъртието на една велика българка, едва ли има русенец, който да не чувства баба Тонка като част от себе си и да не се гордее с нея“, каза председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев. Спорен него националната героиня е един от символите на нашия град, на българското национално освободително движение.

   „Застанали на този ден пред паметта на баба Тонка не може да не споменем нейната кончина и да кажем, че баба Тонка е починала щастлива. Тя е казвала как иска да умре на Великден и така се е случило – такива са спомените на нейния син Никола Обретенов. Говорейки за смъртта виждаме делото на героинята, която заедно със своето семейство е преобразила своето битие и това на всички останали – свободните русенци. Семейството на баба Тонка има своите безспорни върхове в националната ни история“, каза директорът на Регионалния исторически музей проф. д-р Николай Ненов. В инициативата се включиха десетки ученици от региона, както и началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, началникът на гарнизона и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев, началникът на Военно окръжие I степен – Русе подполковник Васил Петров, а също и заместник-кметовете Магдалина Илиева, Енчо Енчев и Димитър Недев.

   В събитието участваха още Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев и 13-и гвардейски ученически отряд. Заупокойна молитва бе отслужена от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия. В събитието се включи и Десислава Василева от Вокално студио за поп и джаз „Икономов“ с ръководител Вили Икономов. Водещ на церемонията беше ръководителят на театрално студио „Маска“ към Общинския младежки дом Мина Маринова.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha