Четвъртък, 9 Май 2024

С официална церемония ВиК- Русе откри новосъздадените водоснабдителна и канализационна мрежа в Средна кула и Долапите

Публикация   14:05     20 Март, 2023 /     akcent.bg   /     204

     С официална церемония  ВиК- Русе откри новосъздадените  водоснабдителна и канализационна мрежа в Средна кула и Долапите

     

Снимка: Лентата прерязаха областният управител на област Русе Анатоли Станев, управителят на ВИК Русе инж. Илиан Милев и двамата к метски наместници- Божидар Йотов на кв. Средна Кула и Светлин Савов- на Долапите

  Днес, 22 март, в Световния ден на водата,  се състоя официалната церемония „Първа копка“ и тържествено бе отбелязано началото на строителните дейности по проект „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД – Русе“, който се реализира с финансовата подкрепа на Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет чрез Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“.

 „Благодарение на бързото изпълнение на строителя и добрата координация между институциите успяхме да завършим в изключително кратки срокове такъв мащабен проект“, коментира управителя на „ВиК“ ООД – Русе инж. Илиан Милев. Той посочи и ролята на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, от където са разработили регионалните прединвестиционни проучвания и идейните проекти, както и на Министерството на околната среда и водите, които управляват и финансира целия интегриран воден проект. За успешното завършване на дейностите инж. Милев отбеляза и ролята на местната власт. „Обектът е въведен в експлоатация, канализацията работи“, допълни управителят на ВиК дружеството и отправи апел всички граждани да се присъединят към канализационната мрежа в максимално кратки срокове, тъй като това е тяхно задължение съгласно Закона за устройство на територията.

„Известно време търпим съществени неудобства, но надеждите ни на всички са, че това е за добро“, коментира областният управител Анатоли Станев и отбеляза, че обновената ВиК мрежа би трябвало да насърчи и бизнес инвестициите.

   Сред гостите на събитието бяха и пълномощниците на кмета в Средна кула и Долапите – съответно Божидар Йотов и Светлин Савов. Според Йотов се е реализирала една дългогодишна мечта, която ни дава възможност да живеем по един нов европейски начин. „В миналото остават септичните ями, които пречеха, замърсяваха и правеха живота неудобен“, допълни той и спомена, че предстои подмяна и на осветлението в квартала. Светлин Савов посочи, че е постигнат много добър синхрон и трудностите по проекта са преодолени.

   Проектът е на обща стойност 128 901 043 лв. (след сключване на Допълнително споразумение № 3 от 06.08.2021 г. за актуализация на бюджета на проекта във връзка с реалната стойност на сключените  договори с изпълнители по основните дейности по проекта), а общата му продължителност е 54 месеца. Част от средствата са и собствен принос на бенефициента. Благодарение на проекта в двата квартала е изградена канализационна мрежа с обща дължина от близо 44 километра. Направени са и над 2000 сградни канализационни отклонения.

    Реконструираните водопроводи са около 8 километра, като са изградени и 200 сградни водопроводни отклонения.

  Участие в събитието взеха изпълнителният директор на „Райкомерс Конструкшън“ ЕАД инж. Иван Моллов, директорът на инфраструктурно строителство и ръководител на проекта за строителния обект в двата квартала инж. Никола Пеев,  управителя на „Роан 90“ ООД  Илиян Илиев.

   Водосвет за здраве и благоденствие отслужи отец Светослав от Русенската света митрополия, а женска певческа група „Изворен фолклор“ от местното читалище се погрижи за доброто настроение на присъстващите.

Проектът е на обща стойност 128 901 043.00 лв. (след допълнително споразумение № 3/ 06.08.2021 г. за актуализация на бюджета във връзка с реалната стойност на сключените основни договори за обществени поръчки) от които: 79 710 331.05 лв. от Кохезионния фонд на ЕС, 14 066 529.00 лв. − национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България, 13 642 223.63 лв. − собствен принос на бенефициента и 21 481 959.32 лв. недопустими разходи (разходи за ДДС).

                            

   Тази публикация е създадена в рамките на проект „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД − Русе“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет чрез Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г“. Проектът е съфинансиран от Европейските структурни и инвестиционни фондове на ЕС от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Цялата отговорност за публикацията се носи от бенефициента „ВиК“ ООД − Русе и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПОС 2014-2020 г.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha