Повишение на цените на храните на едро с над 7 на сто е отчетено от началото на годината, сочат данните Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Седмичните изчисления показват, че доматите и краставиците поевтиняват на едро, но сиренето и кашкавалът са с по-високи цени. 

   Според данните на комисията има лек спад в цените на едро на оранжерийните и вносните плодове и зеленчуци за последната седмицата отчитат данните на Комисията по стоковите борси и тържищата. Средната цена за килограм домати е 3.80 лева, а тази на краставиците е 5 лева и 30 стотинки. А на Женския пазар в неделния ден продавачите отчитат намаление при цената на краставиците.

   „Краставицата беше 5 лева, сега е паднала до 2 лева, 2.50 лева максимум. Сега хората започват да купуват повече“, казва продавач на Женския пазар.

   „Тука стана вече 3-4 дена започнаха хората да пазаруват. Домати и краставици, цените са намалени. Намаляваме и ние – 2.30 лева е килото сега. Преди беше 4.50 – 5 лева“, допълва негов колега.

   Потребители тук отчитат, че сегашната цена на плодовете и зеленчуците на пазара за тях не е прекалено висока.

   „Преди бяха прекалено скъпи. По веригите са доста по-високи цени. Около 4.99 лева и над 5 лева и нещо“, споделя клиентка.

   Според бившия министър на икономиката Лидия Шулева големите промени в цените се случват на база себестойност още при производителите. Увеличението на работната заплата, енергийни ресурси, както и суровините водят до между 70-100% по-високи цени при производител.

   И от там вече, когато стоката тръгне по веригата, цената рязко се увеличава. Причината за високите цени трябва да я търсим във високата себестойност още при производител. Трябва да погледнем истината в очите и да кажем, че лошата политика в аграрния сектор е причината за високите цени.   Лидия Шулева

     Очаква се скоро правителството да стартира нова електронна система, която да проследява цената на хранителните продукти, за да се помогне на потребителя да вземе информирано решение за своя пазар.