Разследването срещу собственика на "Хидрострой" Велико Желев и още двама души за изнудване е прехвърлено на Софийската градска прокуратура, а наблюдаващ прокурор е преценил, че той трябва да остане в ареста за 72 часа, след като му е повдигнато и обвинение за изнудване. Това става ясно от съобщение на СГП. По-рано днес зам.-районният прокурор на брифинг обяви, че бивш служител на Желев се е оплакал от натиск и лека телесна повреда. Първоначално производството е образувано за нараняванията му, но след това е преквалифицирано за изнудване.

   „Желев е обвинен за това, че на 24 февруари в София, на бул. "Цар Освободител" №6, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, направил опит да принуди Б А. чрез сила, нанесени са удари в лицето и тялото, да поеме имуществено задължение чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери на обща сума 68 хил. лв. и с това да му причини имотна вреда в същия размер. Деянието е придружено с причиняване на лека телесна повреда и е извършено от повече от две лица“, посочват в съобщение от СГП.

   На Желев е наложена мярка задържане за 72 ч. с постановление на прокурор. Утре ще бъде извършена преценка за внасяне в Софийския градски съд на искане за постановяване на мярка за неотклонение "Задържане под стража".

   Разследването по случая продължава, като предстои събиране и проверка на доказателствата.
СГП ще осигури точното установяване на всички факти по случая, разкриването на обективната истина и спазването на законите на Република България, уверяват в съобщението от държавното обвинение.