Ректорът на РУ взе участие в проект на БЧК „ Партньорство за преодоляване на бедствията за един безопасен регион“

Ректорът на РУ взе участие в проект на БЧК „ Партньорство за преодоляване на бедствията за един безопасен регион“
Публикация   11:58     01 Март, 2023 /     akcent.bg   /     240

   Ректорът на Русенския университет академик Христо Белоев, взе участие в организирания от БЧК инфоден по проект „ Партньорство за преодоляване на бедствията за един безопасен рeгион“, финансиран по програма Интеррег. В приветствието си към румънските и българските участници академик Белоев посочи готовността на академичната общност на Русенския университет да работи за развитие на трансграничната зона Русе - Гюргево.

    Дискусиите бяха насочени, както към предимно към създаването на семейни планове за самопомощ и реакция при наводнение, евакуация на хора и добитък, както и оказване на първа помощ на пострадали от наводнения и свързани с тях наранявания. Състояха се и практически занятия по издирване и спасяване на хора при наводнения в градска среда. Същевременно за трансграничния регион бе направена и оценка на риска.

   С научните си изследвания и експертиза университетът се включва компетентно в работата по проекта. Изграждането на модерна лаборатория по проекта, за обучение в областта на бедствията и авариите е още едно доказателство за последователната политика на университета за подкрепа на региона.

  Координатор на проекта е Общински съвет – Гюргево с партньори Български червен кръст, Червен кръст - Гюргево и Русенския университет.

 

Тагове : ректор , БЧК , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha