Албена се включва в борбата с детското затлъстяване

Албена се включва в борбата с детското затлъстяване
Публикация   28 Фев, 2023   /     akcent.bg   /     333

   Ваканционно селище „Албена“ се включва в борбата с детското затлъстяване. В рамките на предстоящата година комплексът ще организира 10-тото юбилейно издание на инициативата „Училище за здраве“, насочена към деца, родители и учители, включваща три 6-дневни специализирани лагера, първият от които през пролетната ваканция. През м. септември курортът ще бъде домакин и на 32-я Европейски конгрес по детско затлъстяване, събиращ специалисти в областта. Това беше обявено в рамките на съвместна пресконференция, дадена от Красимира Стоянова – изпълнителен директор на „Албена Тур“ ЕАД, доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска – председател на Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, почетният му председател доц. д-р Светослав Ханджиев, проф. Арман Постаджиян – председател на Дружеството на кардиолозите в България, и доц. д-р Михаил Околийски – представител на Световната здравна организация в България. По актуални данни на СЗО 61,7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване, докато на общоевропейско ниво показателят е 58,67%. Едва в 5 други държави на Стария континент процентът е по-висок – в Чехия, Гърция, Израел, Малта и Великобритания.

   „Можем да постигнем качествена промяна в посока подобряване здравословното състояние на децата и младежите единствено ако обединим усилията на специалисти, медии, правителствени и неправителствени организации и представителите на бизнеса. Ето защо вече 10 години си партнираме с ваканционно селище „Албена“ и организираме инициативата „Училище за здраве“. В рамките на образователните лагери извършваме антропометрични измервания, касаещи индекса на телесната маса, мастната тъкан и риска от сърдечно съдови заболявания и захарен диабет. Поднасяме полезна информация за навиците на хранене по интересен и достъпен начин, възползваме се от здравословния микроклимат и лечебната минерална вода, извършваме теренно лечение и правим физически упражнения. По този начин, съчетавайки полезното с приятното, възпитаваме едно по-здраво българско общество“, каза доц. Ханджиев, който е и един от бащите на тезата, че балканската диета е основен фактор за здравословното състояние на народите от полуострова.

   По думите на представителя на СЗО доц. Околийски, изключително важни в превенцията са именно хранителните навици – консумацията на качествени месо, плодове и зеленчуци, пиенето на чиста вода и натурални сокове без добавена захар, както и ограничаването на високоенергийните храни с наситени мазнини.

   „Предлагането на балансирана и натурално чиста храна е сред основните конкурентни предимства на Албена. Произвеждаме самостоятелно над 60% от плодовете и зеленчуците за нашите ресторанти, отглеждаме над 400 телета от породата Black Angus, имаме собствена марка натурални сокове, а медът от нашите пчели е сред любимите десерти на гостите. Като първият и единствен Европейски курорт на спорта, при нас възможностите за практикуване на професионални и любителски спортове са на практика неограничени“, каза Красимира Стоянова. Тя допълни, че инициативата "Училище за здраве" е подкрепена и от Синдиката на българските учители, който също е ангажиран с превенцията на това социалнозначимо заболяване.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha