Четвъртък, 13 Юни 2024

Ген. Мутафчийски: 6 медицински хеликоптера ще достигат до всяка област до 30 мин.

Ген. Мутафчийски: 6 медицински хеликоптера ще достигат до всяка област до 30 мин.
Публикация   27 Фев, 2023   /     akcent.bg   /     405

   Във ВМА вече има програма за обучение за бъдещи лекари и медицински сестри за оказване на помощ по въздух. Реаниматорите ще са първите, които ще преминат обучение как се оказва първа помощ по въздуха. Това съобщи началникът на ВМА и главен лекар на въоръжените сили ген. Венцислав Мутафчийски пред bTV.

.   Персоналният подбор не е само наша грижа. Имаме задачата да ги оценим дали са годни за летене, уточни ген. Мутафчийски.

   Медицинската евакуация не е съвсем като в линейка - пространствата са много по-малки. Има предизвикателства по време на летенето. Предстои построяване на макет в нашия ситуационен център - на товарния отсек на хеликоптера, в реален размер, каза началникът на ВМА.

   Той разказа че от 112 сигналът ще отива към диспечерски център, който преценя дали тази ситуация изисква медицинска евакуация и да се активират екипите, които трябва да имат готовност между 3-4 минути вече да са във въздуха.

   В момента министърът на здравеопазването прави много интензивна совалка из страната - оглежда болниците които могат да приемат такива пострадали пациенти които са транспортирани, каза ген. Мутафчийски. Сроковете са съкратени и всички работят много интензивно

Хеликоптерите разполагат с големи възможности, както в една противошокова зала за поддържане на жизнените функции.

   Системата е замислена с 6 хеликоптера в цяла България, когато бъде изградена напълно, времето за реагиране ще е до 30 минути във всяка област да действа, разказа ген. Мутафчийски.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha