Превенция и предотвратяване на горски пожари в трансграничния регион Русе- Гюргево

Превенция и предотвратяване на горски пожари в трансграничния регион Русе- Гюргево
Публикация   08:19     27 Фев, 2023 /     akcent.bg   /     325

   На 28.02. 2023 г. от 11:00 часа в зала 2 на Канев Център се открива ИНФОДЕН по проект „Партньорства за преодоляване на бедствия за сигурен регион”, e-MS код: ROBG-427“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програмата Interreg V-А Румъния-България.

   Основна цел на проекта е да се увеличи капацитетът за реакция и превенция на горски пожари или наводнения в трансграничния регион Гюргево-Русе, както и да се подобри сътрудничеството и комуникацията между съответните институции, ангажирани с преодоляването на кризисни ситуации.

   Партньори по проекта са: Окръжен съвет-Гюргево, Румънски Червен кръст-клон Гюргево, Български червен кръст и Русенския университет.

    Целта на събитието „ИНФОДЕН“ е  представяне на напредъка по проекта пред целевите групи, както и пред други заинтересовани лица.

   По време на събитието ще бъдат представени осем от разработените по проекта интелектуални продукти: Аналитичен доклад за изследване и географска идентификация на горските зони с пожарен риск на територията на Окръг Гюргево и Област Русе; Аналитичен доклад за анализ на риска и приоритизиране на пожароопасните зони на територията на Окръг Гюргево и Област Русе; Сценарии за възникване и развитие на природни и умишлени горски пожари на територията на Окръг Гюргево и Област Русе; Планове за превенция, смекчаване на горски пожари и/или елиминиране на щетите от тях върху засегнатите територии на базата на разработените сценарии; Учебна програма и модел на методика за експресно обучение за по-добра подготвеност и повишаване на капацитета за реакция в случай на горски пожари; Идентифициране и картографиране на рисковете за потенциално застрашените зони от горски пожари и тяхната класификация в контекста на превенцията и управлението на горските пожари в трансграничния регион Русе – Гюргево; Анализ, базиран на съществуващата нормативна база, с цел идентифициране на пропуските, които могат да създадат пречки за управление на пожароопасни ситуации; Концептуално предложение за по-добро съвместно управление, базирано на добри практики, имплементирани в подобни територии в ЕС.

   Организатор на събитието е БЧК Русе.

    За допълнителна информация: Я.Ябанозова, Директор на Секретариата на ОблС на БЧК – Русе

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още