СУПНЕ „Фридрих Шилер“ отбеляза Деня на народната нося и Сирни Заговезни

СУПНЕ „Фридрих Шилер“ отбеляза  Деня на народната нося и Сирни Заговезни
Публикация   25 Фев, 2023   /     akcent.bg   /     370

    За осма поредна година училищната общност на Средно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ в Русе се събра, за да отбележи Деня на народната носия и Сирни заговезни. Съвсем очаквано събитието, което се проведе в петък по обед в „Канев център“ на Русенския университет събра стотици жители и гости на града.

    Поздравления бяха отправени  от името на областния управител Анатоли Станев, на кмета Пенчо Милков, началника на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева и академичната общност на Русенския университет.

   Културната програма бе изключително богата, като тази година акцент бе поставен върху подготовката на обредните хлябове. За целта бе организиран и конкурс, в който участваха 19 ученици и техните родители. Победител се оказа Теодора Минчева, която е майка на седмокласника Александър Минчев.

   Своеобразният празник включваше редица песни и танци, както на учениците от гимназията, така и на възпитаници на други училища от региона. Със свои изпълнения се представиха и хора от третата възраст, с което организаторите демонстрираха добрата приемственост между поколенията.

    Началото на ритуала бе дадено от деца с маски, които обикаляха сред гостите и дрънчаха с чанове и капаци, размахваха дървени пръчки, геги, саби и наричаха против уроки. Така те дадоха път на доброто, а техният благослов извика пролетното обновление и светлината. Състоя се и дефиле на ученици от СУПНЕ „Фридрих Шилер“, облечени с автентични народни носии

. Определено фурор предизвикаха и децата от втори клас, от групата за занимания по интереси „Приказното куфарче“ с ръководител Габриела Симеонова, които бяха подготвили сценка свързана със Сирни заговезни. Аудиторията имаше възможност да се наслади и на разнообразна програма от народни песни.

   Сред участниците от другите училища имаше ученици от ОУ „Никола Обретенов“, както и от СУ „Панайот Волов“ в Бяла.

Участваха още танцьорите от формация „Мираж“ с хореограф Николета Томова и „Здравец” с ръководител Димитър Донев, възпитаници на Вили Икономов, както и квартет „Пристас“. В инициативата се включиха и дамите от женската фолклорна група към читалище „Отец Паисий – 1927”  от село Мечка с ръководител Цанка Атанасова.

  В училището се обучават над 950 ученици от 1 до 12 клас в общо 36 паралелки. Във всяка от тях първият чужд език е немски, а от пети клас като втори чужд се включва и английският. Завършващите училището

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha