Дискусия по време на 16-то общо събрание на АОГ открои проблеми, възникнали след промяна на ЗГ от последния парламент

Дискусия по време на 16-то общо събрание на АОГ открои проблеми, възникнали след промяна на ЗГ от последния парламент
Публикация   06:27     20 Фев, 2023 /      Текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ   /     284

Приети баха отчета за дейността на асоциацията, както и работният план за 2023 г.

   На 16 и 17 февруари в базата на ПС Мини Марица Изток в Старозагорски минерални бани се проведе 16-то общо събрание на Асоциацията на общинските гори.

    Председателят на УС на Асоциацията, кметът на Сливо поле Валентин Атанасов откри форума.

    Освен традиционният отчет за дейността на асоциацията, представен от изпълнителният директор инж.Тихомир Томанов и доклада на председателя на Контролния съвет Калоян Илиев  за изпълнението на бюджета за изминалата 2022 година, бе проведена и дискусия по управление на общинските гори.

   Гости на събранието са г-жа Елена Величкова-началник отдел“Държавни горски предприятия“в МЗХ, г-н Мартин Иванов-началник отдел „Ползване от горите“ в Дирекция Горско стопанство и Деян Стойнов-главен експерт в отдел „Стопанисване горски територии“ в Дирекция Горско стопанство в ИАГ.  И тримата се включиха в дискусията, като най-вече коментираха измененията на чл. 111 от Закона за горите.

  Ежегодно до края на януари ДП  и Общините трябва да публикуват информация относно  списъците на местно население, което следва да бъде задоволено с дърва. Като нов момент Величкова посочи информационна кампания за изготвяне на тези списъци, като тя е задължение на общинската администрация-кога и къде ще бъдат приемани заявления. Има една добра идея-при установяване на превишение на количеството дърва, които са заявени над допустимите, се редуцират количествата за всички заявители.

   Ако лицето желае да предостави добива на дървесина на корен на общината , то ще ги закупи при цена на склад.

   Мартин Иванов уточни, че и досега продажбата е била на корен. Нямало е изискване за възлагане на някой да добие дървата. На практика позволителното за сеч получава служител на ДП или служител на фирма, който ще осъществи сечта. Допълнителен момент е наличие на свидетелство за правоспособност на  тези, които ще осъществяват дърводобива.

   Присъстващите делегати споделиха опита си в задоволяване на местното население с дърва за огрев.

 В хода на дискусията се оказа, че само общините са натоварени със социална функция при осигуряването на дърва за огрев, но не и държавата. Пример за това е, че дървесината от общинските гори се продава на доста по-ниски цени от тези на държавните предприятия.

    Коментирано бе и дали все още трябва да се продават дърва на корен, а не цена на склад. Практиката доказва, че в първия случай, изтъквайки възможността за добиване на по-евтини дърва, се създават предпоставки и се извършват различни нарушения.

  Според данни на МГ две трети от продаваните дърва са не цена от склад и по-малко от 30 процента- на корен.

 Присъстващите коментираха необходимостта от промяна на направените от последния парламент промени, за да бъде улеснено задоволяването на населението с дърва за огрев.

   Бе предложено и гласувано да се сформира работна група, която да изготви писмено становище по повод проблемите възникнали след измененията на чл.111 от ЗГ.  в следния състав:

инж. Тихомир Томанов-изпълнителен директор на АОГ

Мартин Иванов –началник отдел Ползване от горите в ИАГ;

Г-н Масларов- Директор Общинско горско стопанство Хасково;

Г-н Златарев-директор Общинско горско стопанство Копривщица;

  Валентин Карамфилов- сътрудник на ИАГ.

Затова изготвената Декларация /становище/ ще е адресирана до президента на Република България, до премиера и копие- до министъра на земеделието и горите.

    Бе даден и положителен пример как след договаряне на цените от страна на кмета и ДГС минималната разлика е премахнато напрежението, което изпитват повечето общини при продажбата на дърва.

   Председателят на Асоциацията Валентин Атанасов изрази мнение, че положителните предложения е редно за бъдат залегнати и в Плана за 2023 година.

   Сътрудникът на АОГ по въпросите за горската политика инж. В. Карамфилов предложи по повод предстоящото честване на Седмицата на гората общините по места да залесят атрактивни дървесни видове, като изградят своеобразен дедндрариум. С цел възпитание на младото поколение, за нуждите на училища и детски градини да се закупи от второ преработено издание на „Горска христоматия“, автор на която е той. Предложено бе и да се се закупи и „Горска азбука”.

 Вече превърнало се в традиция в избора на символичен домакин, вечерта премина празнично и с много настроение с изпълненията на формация Алфа, изборът на която бе на кмета на Сливо поле Валентин Атанасов, председател на Асоциацията. Вечерта започна след изпълнение на химна "Хубава си, моя горо"-

Тагове : АОГ , събрание ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha