Четвъртък, 25 Юли 2024

Трима министри откриха официално първия винен маршрут в България

Трима министри откриха официално първия винен маршрут в България
Публикация   18 Фев, 2023   /     akcent.bg   /     633

Трима служебни министри откриха официално първия винен маршрут в България - министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, заедно с министъра на туризма Илин Димитров и министъра на земеделието Явор Гечев, посетиха Мелник, където връчиха символично първата табела за винен маршрут на кмета на града Сашо Филипов, както и на кмета на Сандански Атанас Стоянов. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа (МИР). 

   Производството на вино става част от нематериалното културно наследство на страната. 

   При откриването на винения маршрут министър Пулев обяви, че 38 фирми от област Благоевград ще получат над 10,5 млн. лв. по първата процедура „Технологична модернизация“ по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

   От Община Сандански са одобрени 5 проектни предложения за над 2 млн. лв. за "Технологична модернизация", като първите плащания към фирмите ще тръгнат в началото на март, заяви той.

   Пулев посочи, че бюджетът по мярката е 260 млн. лв., като в момента се сключват договорите с класираните 953 фирми. По думите на министъра, по втората процедура по линия на Министерството на иновациите и растежа от ПВУ – за „ИКТ решения и киберсигурност“, са подадени 282 проекта за общо 5,4 млн. лв. 

   Всички тези резултати, които можем да обявим днес пред вас, са в резултат на безпрецедентната информационна кампания, която осъществихме с моя екип. Когато влязохме в кабинета на МИР, заварихме една отворена програма с едва 4 одобрени проекта. След като за 5 месеца обиколихме страната с мобилната приемна на министерството, посетихме 28 области, срещнахме се с всички областни управители, местна власт, бизнес, организации, за да ги запознаем с възможностите за кандидатстване по процедури от Плана за възстановяване и структурните фондове на ЕС, получихме над 10 200 подадени проектни предложения по двете процедури, заяви министърът.

   По думите му, сходна е била ситуацията и с европрограмите. Когато служебният кабинет встъпи в длъжност, заварихме нула одобрени европрограми за нула лева финансов ресурс. В момента на лице са 10 от 10 одобрени програми за 20 млн. лв. ресурс. По линия на МИР успяхме да осигурим средства в размер на 5 млрд. лв. по двете структурни програми – Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 (ПКИП) с бюджет 3 млрд. лв. и Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация 2021-2027 (ПНИИДИТ) с бюджет 2 млрд. лв.“, коментира още Пулев.

   На срещата министърът обяви и отварянето на трета процедура от ПВУ – за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ с бюджет 200 млн. лв. Той обясни, че допустимите кандидатстващи по тази мярка са микро-, малки, средни и големи предприятия, като в кандидатстването може да се включи и туристическият бизнес у нас. По мярката ще се кандидатства до 15 май – стандартният двумесечен срок за кандидатстване е удължен на три месеца, тъй като интересът към нея е огромен, каза още Пулев.

По думите му безвъзмездната помощ за ВЕИ и батериите за локално съхранение на енергия може да бъде от 75 000 лв. до 1 млн. лв., в зависимост от големината на фирмата и проекта ѝ, като финансирането от държавата е до 50%.

   Министър Пулев заяви вчера в ефира на БНТ, че служебният кабинет е внесъл 18 проектозакона, а депутатите са приели едва три-четири от тях, свързани с реформите по ПВУ.

Тагове : винен , маршрут ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha