Петък, 8 Декември 2023

Ще растат заплатите на депутатите в следващия парламент, вижте с колко

Ще растат заплатите на депутатите в следващия парламент, вижте с колко
Публикация   06:33     15 Фев, 2023 /     akcent.bg   /     327

   През четвъртото тримесечие на 2022 г. средната брутна месечна работна заплата нараства със 7.8% спрямо третото тримесечие на 2022 г. и достига 1 879 лева. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Образование“ - с 19.7%, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - с 14.9%, „Финансови и застрахователни дейности“ - с 12.6%, и „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 11.0%.

  На прага на поредните парламентарни избори, оказва се, бъдещите народни избраници ще имат по-високи заплати от предшествениците си.

     Изчисленията на база официалните данни на НСИ показват, че във фишовете на депутатите в следващото НС основната заплата ще бъде 6381 лв. Заплатите на премиера, на председателя на НС и президента се изчисляват на базата на депутатските заплати. Така те също се увеличават.

Заплатите на депутатите, премиера и президента

  • 6381 лв. основна заплата за депутатите, без допълнителни начисления за участие в комисии и др.
  • Заплатите на премиера и председателя на НС са еднакви и вече ще са 9890 лв.
  • Възнаграждението на президента се увеличава на 12 762лв.

  "Безобразие спрямо мизерните пенсии на хората, мизерните заплати които получаваме. Една средна заплата е напълно достатъчна заедно с бонусите, които взимат. От комисия щяха да станат поне две средни заплати напълно достатъчни човек да се издържа", коментира бившият депутат Минчо Христов.

   А с допълнителните пари, които получават за своята дейност в Народното събрание, някои депутатите ще получават възнаграждение от над 8 хил. лв. Въпреки редицата предложения през годините за намаляване или замразяване на депутатските заплати, в 47-ия парламент тази тема сякаш е табу. 

   А българските граждани са категорични – искат резултати от работата на политиците. На заден план в парламента остана и темата за партийните субсидии. Според бившия депутат Минчо Христов те трябва да отпаднат.

  Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на декември 2022 г. намаляват с 0.7% спрямо края на септември 2022 г., като достигат 2.26 млн. по предварителни данни на Националния статистически институт. Спрямо края на третото тримесечие на 2022 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Административни и спомагателни дейности“ - с 5.9%, в „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 5.8%, и „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 4.5%. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите „Образование“ - с 1.2% и „Култура, спорт и развлечения“ - с 1.1%.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha