Понеделник, 13 Май 2024

Опияняващият и екзотичен балет “Баядерка” отново на русенска сцена

Опияняващият и екзотичен балет “Баядерка” отново на русенска сцена
Публикация   08:06     13 Фев, 2023 /     akcent.bg   /     218

   Опияняващият и екзотичен балет “Баядерка”, който за първи път беше поставен на русенска сцена преди близо две години, отново ще стопли сърцата на ценителите на танцовото изкуство в нашия град.

   Той ще бъде представен на 15 февруари, сряда, от 19 часа в Доходното здание.

   В ролята на Никия, както и на премиерата, ще се превъплати солистката на русенската балетна трупа Станислава Караджова - Пенчева.

   Като Солор ще й партнира японецът Масаки Такада.

   Върховният жрец ще бъде пресъздаден от Михаил Дамянов, а като принцеса Гамзати ще дебютира японската балерина Рейна Онума.

   Режисьорската версия и постановката  в две действия са на акад. Калина Богоева.

   Сценографията е на именития български художник Иван Токаджиев, а костюмите са дело на талантливата Яна Дворецка.

   Балетът сътворен от хореографът Мариус Петипа по либретото на Сергей Худяков и музиката на Лудвиг Минкус, е създаден за бенефиса на примата на Имперския руски балет Екатерина Вазем (в ролята на Никия). Премиерата е в Каменния театър в Санкт Петербург на 23 януари 1877 г., а сцената от Царството на сенките е една от най-известните в балетното изкуство и се счита за шедьовър в кордебалета.

   В България „Баядерка“ е поставена за първи път едва през 2012 г. на сцената на Софийска опера и балет, като последващите няколко представления са съкратени  версии на творбата.

   Баядерка" (La Bayadère) разказва трагичната любовна история на индийската танцьорка Никия и воина Солор, а опияняващата  екзотика на индийските танци завладява публиката със средствата на класическия балет.

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha