Четвъртък, 16 Май 2024

Мониторинг на ефективността на образователните медиатори се провежда в Русенско по проект

Мониторинг на ефективността на образователните медиатори се провежда в Русенско по проект
Публикация   07:57     13 Фев, 2023 /     akcent.bg   /     251

   „Мониторинг на образователната медиация и анализ на ефективността на образователните медиатори в Област Русе“ е наименованието на проект, по който се работи в Русе. Финансирането е от Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020. Проектът се изпълнява от Сдружение „Българо-Румънски трансграничен институт по медиация“.

            Основната цел е да подобри прилагането на политиките за приобщаващо образование и образователна интеграция чрез граждански мониторинг на образователната медиация и работата на медиатора в Област Русе. Ще се подобри взаимодействието между гражданите и представителите на институциите на регионално и местно ниво, отговорни за изпълнението на политиките за приобщаване и образователна интеграция, касаещи фигурата на образователния медиатор чрез повишаване на осведомеността и осъзнаването на важността на образователната медиация за уязвимите групи. В същото време ще се повиши капацитета и активността на неправителствените организации при изпълнението и мониторинга на политиките за приобщаване и образователна интеграция и ще се отправят препоръки за подобряване на съвместната работа. Ще се създаде устойчив механизъм за граждански мониторинг на образователната медиация.

            Целевата група включва представители на Регионалното управление на образованието (РУО) в Област Русе, като отговорна институция на регионално ниво, която създава условия за провеждане на държавната образователна политика на територията на областта; общински служители, отговарящи за образованието в осемте общини на Област Русе; директори на образователни институции; представители на НПО, работещи по въпросите на образованието и активни граждани от местните общности в различни населени места на областта.

            Чрез проектните дейности ще се повиши информираността и познаването на професията образователен медиатор. Това ще се случи чрез различни дейности, включващи граждански мониторинг на местните политики, касаещи ролята на медиаторите в образователните институции, както и чрез повишаване на капацитета на представителите на целевите групи за прилагане на интелектуалните продукти на проекта в пряката им работа.         

    До края на месец август ще бъдат проведени две обществени обсъждания и четири обучителни семинара с участието на представители на целевата група от всички общини в област Русе, както и заключителна конференция. Проектът предвижда още информационна кампания, насърчаваща повишено гражданското участие в процесите на изпълнение и мониторинг на политиките за образователна интеграция на местно и регионално ниво.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha