САЩ санкционираха още българи, сред които Владислав Горанов, Румен Овчаров и Николай Малинов

САЩ санкционираха още българи, сред които Владислав Горанов, Румен Овчаров и Николай Малинов
Публикация   18:47     10 Фев, 2023 /     akcent.bg   /     231

АЩ обявиха нови санкции срещу български граждани, като сред санкционираните са бившият финансов министър от времето на ГЕРБ Владислав Горанов, бившият министър на енергетиката Румен Овчаров, бивши членове на борда на АЕЦ "Козлодуй" и председателя на движение "Русофили" Николай Малинов.

   Това е второто подобно обозначаване, след като през юни 2021 г. Съединените щати санкционираха Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков за корупция по глобалния закон "Магнитски".

   Към мерките срещу Пеевски, Божков и Желязков днес се присъедини и Великобритания, която има собствен закон "Магнитски".

           Шестима санкционирани от САЩ досега

До момента с наложени санкции от САЩ са Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов (на 2 юни 2021 г.) и Съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд (на 5 февруари 2020 г.). Наложени са и ограничителни мерки срещу 64 фирми и организации, свързани с Васил Божков и Делян Пеевски.

   "Оповестената нова информация по глобалния закон "Магнитски" и режима на глобалните антикорупционни санкции на Великобритания е преди всичко в правомощията на съдебната власт. Както предходното служебно правителство, така и настоящото е сериозно ангажирано с темата за съдебната реформа и борбата с корупцията в България и работата в тази посока ще продължи, съобразно правомощията, с които разполага изпълнителната власт. Служебният кабинет ще внесе отново в Народното събрание законопроектите, свързани с реформата в съдебната система, които не бяха приети от 48-ото народно събрание", пише още в позицията.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още