Четвъртък, 9 Май 2024

Атанасова ГЕРБ в Русе: Индексът на демокрация в България се оказва най-нисък за последните две години при управлението на ,,добрите,,

Атанасова ГЕРБ в Русе: Индексът на демокрация в България се оказва най-нисък за последните две години при управлението на ,,добрите,,
Публикация   15:20     06 Фев, 2023 /     ТЕКСТ И СНИМКА: Румен НИКОЛАЕВ   /     297

Бившият вече председател на парламентарната група на ГЕРБ- СДС благодари на кмета Милков, че е реагирал професионално, а не политически на ДБ инициативата за "такса мост"

    "Отново сме на прага на предизборна кампания, като за съжаление цената ще я платят отново българските граждани – над 87 млн. лева ще струват предсрочните парламентарни избори. Стартираме кампания в условия на антагонизъм между партиите, заяви Десислава Атанасова днес по време на съвместна пресконференция с Драгомир Дамянов СДС .  Тя показа диаграма на Индекса на демокрация в България, който се оказва най-нисък за последните две години, т.е. след управлението на „Продължаваме промяната” и временните правителства. Атанасова припомни, че демокрация означава да не се определяш като единствена добра сила, а различни политически сили да наречеш „апостоли на сатаната”, да спазваш закона, върховенството на закона...”

   „Не мога да пренебрегна един факт, който касае пряко народните представители от Русе.  Атанасова  конкретизира, че става дума за  внесения от ДБ законопроект за „такса мост”,  който  медийно и през социалните мрежи бе представен от Демократична България и афишираха, че единствено и само те подкрепят таксата. Тя изрази благодарност към кмета Милков, който  оцени този законопроект като юрист, а не като политически опонент на ГЕРБ и изрази публично своето мнение за него.  Парламентарната ни  група беше на  същото мнение – абсолютно безполезен, немотивиран, зле написан проект на закон, който беше използван само защото предстои предизборна кампания. И някой, чийто глас не се чуваше в парламента през всичките тези месеци, желаеше да си го залепи на ревера, като много загрижен за русенци, коментира Атанасова. Тя  посочи, че подобно действие не се прави по този начин и каза, че са отворени с експертна оценка, поради факта, че в групата на ГЕРБ има двама министри на регионалното министерство, на които този проблем е стоял на вниманието твърде дълго. "Експертиза има във всяка група, но тя не бива да бъде пренебрегвана с популистки цели", каза Атанасова.

   Дамянов допълни, че средствата, събирани от съоръжения като Дунав мост в страната, може да се използат само и единствено целево според документ на ЕК. Т.е. средствата от събираната такса за преминаване на Дунав мост трябва да отиват не в бюджета, а в АПИ за поддръжка на съоръжението. Затова внасявето на проектозакон за Такса мост от групата ГЕРБ- СДС е предстояло и ще бъде внесен в новото народно събрание, но той ще отговаря на европейските изисквания, подчерта вече бившият депутат

   Дамянов и неговите колеги не са гласували от СДС предложението за  увеличаването на минималната заплата по начина, който бе приет от НС. Така той коментира въпрос на Акцент.БГ дали е възможно по-голямо увеличение на минималната заплата, прието в последните дни на това Народно събрание.

   На места в страната, в различни региони, минималната заплата ще се изравни със средната и това ще накара работодателите да съкращават  ниско квалифициран персонал. Но в сектори, където заплатите са високи, заплатата може да се увеличи. Дори в общините, където ползват повременната система, там ще има почти изравняване на минималната и средната заплата, каза още Дамянов.

„Вярно е, че тежестта на един мандат ще бъде повече в Русенско, след като вече ще избираме 7 народни представители“. Затова тя призовава да се гласува, без значение за кого. По нейни данни, между 8000 и 10 000 гласа до сега „тежеше“ един мандат. Сега ще бъде около 12 000 гласа. Дамянов изчисли, че ако на предните избори за спечелването на един мандат са били необходими 9000 гласа, то сега ще бъдат 10 300 гласа.

    По време на целия си мандат 48-то 48-то Народно събрание е приело 53 закона, 90 решения и две декларации. Групата на ГЕРБ- СДС е била една от най-активните за 50-те пленарни заседания. Те са с най-много внесени законопроекти  с най-много изказвания и с най-добра експертиза.

   От ГЕРБ-СДС са участвали във внасянето на 52 законопроекта и проекти на решения. „В този смисъл смятам, че оценката за работата на нашата парламентарна група, която аз малко повече от три месеца ръководих е положителна“, коментира Атанасова.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha