Понеделник, 13 Май 2024

Овощари протестират заради орязани средства от Плана за възстановяване, продукцията им не е конкурентноспособна

Овощари протестират заради орязани средства от Плана за възстановяване, продукцията им не е конкурентноспособна
Публикация   17:59     04 Фев, 2023 /     akcent.bg   /     389

   8 браншови организации протестираха в събота, 4 февруари, на кръговото на “Дунав мост”.  Фермерите изразиха недоволството си от заложените в Стратегическия план екосхеми. Браншовите организации настояват за спешни промени в Стратегическия план на България още през тази година.

„Представители на осем браншови организации от сектор „Плодове и зеленчуци“ месеци наред настояваме за промени в Стратегическия план за земеделие на България, така че той да е в полза на реалните производители на плодове и зеленчуци. Многократно предупредихме, че заложените там екосхеми ще вкарат производителите в капан. Резултат няма, а сега безпокойството ни е още по-голямо“, коментират производители.

   Николай Колев- Съюз на Дунавските овощари. Недоволството ни е срещу Стратегическия план, начинът, по който са разпределени средствата в него. Голяма част от тях през следващите 7 години ще бъдат разпределени за непроизводствени цели. По линия на Плана ще бъдат изплащани средства по компенсаторни схеми за това, че фермерът поема ангажимент. При овощарите изпълнението на този ангажимент в момента означава да бъдат изхарчени повече средства, отколкото ще получи.

   Миналата година протестирахме заради условията и последствията от войната в Украйна- поскъпване на всички суровини, заплати. Това увеличи себестойността на нашите култури с 400 до 600 лева. Получихме компенсация, но в никакав случай те не покриха загубите от ситуацията. Така отговори Колев на въпрос на Акцент.БГ за причините за миналогодишвия протест, който се състоя на същото място. Себестойността на българските плодове ще е по-висока от тази на производителите в съседните държавиот ЕС. Това реално ще ни изхвърли от пазара- много ще се откажат, други- ще фалират. Така тенденцията е вси по-малко български плодове да има на пазара.

   От няколко месеца настояваме пред министъра на земеделието и на неговите заместници за промяна, но никой не ни чува, заяви Колев. С всеки един от тях сме имали срещи, обещания- да, но без никакъв резултат.

  Димитричка Търпанова- Доброджански овощарски съюз- нашите производители са подпомогнати едва на 20 процента по линия на европейско финансиране, държавни помощи и национално подпомагане от това, което получават колегите в Европа. Обещано бе завишено национално финансиране, а реално сливата и десертното грозде се ощазаха в незавидно положение в новия план. Сега се видя, че от Схемата  са изчезнали 11,7 млн. евро, пренасочени са другаде.  Пламът за възстановяване е 1460 страници и ние работим с много голяма нормативна база.

    Не може една ябълка от Полша да влезе тук на 40 стотинки, а ние на тази цена не можем да я произведем. Това е проблемът

  Овощарите наемат работници с еднодневни договори, които искат да бъдат променени, но няма с кого това да се договори. Големият проблем, е, че няма хора за работа. Вкарваме работници от Виетнам, от Молдова... но това не е решение.Това каза пред Акцент.БГ Живка Грозева, председател на Асоциация на овощарите в България.

  



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha