Вторник, 30 Април 2024

Конкурс търси послание до 7 думи, вдъхновени от автори от област Русе

Конкурс търси послание до 7 думи, вдъхновени от автори от област Русе
Публикация   10:18     03 Фев, 2023 /     akcent.bg   /     272

   Областна администрация – Русе организира конкурс за послание, част от националната инициатива Пилон „Рожен“, която се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Инициативата за изграждане на новия Паметник на Обединението е на Фондация „Наследство в бъдещето“. Тя включва кампания за набиране на средства и издигане на най-голямото българското национално знаме на Роженските поляни – като символ на националното единение. В постамента на съоръжението ще бъдат вградени 28 кратки послания от 28-те административни области на България под мотото „От българите днес – за българите утре“. Мраморната плоча с картата на България ще е с размери 6х3 метра и ще бъде изработена в  Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино. Като жест на съпричастност учениците от гимназията безвъзмездно ще гравират текстовете и ще се наредят училището си сред големите дарители в националната кампания „България заслужава!”.

   Пилон „Рожен“ ще бъде най-високият в Европейския съюз и ще се издига на внушителната надморска височина от 1430 метра. Така българското знаме ще се вижда от километри разстояние. Пилонът на знамето ще бъде висок 111 метра, а самият флаг ще е с размер 25 х 40 метра и с обща площ 1000 кв. метра. В основата на Пилон „Рожен“, в плоча от мрамор, изобразяваща картата на България, ще бъдат вдълбани двадесет и осемте послания. Всяко от тях ще бъде гравирано на мястото на съответната област и ще остане за бъдещите поколения.

   Във връзка с общонационалната инициатива, под егидата на областния управител на Русе Анатоли Станев, стартира конкурс за послание на тема: „От жителите на област Русе днес – за нашите потомци утре!“. „Разчитам инициативата да вдъхнови повече хора, така че многообразието, уникалността и духът на област Русе да бъдат „уловени“ в думи. Участниците са изправени пред предизвикателството да намерят онези максимум 7 думи, с които да се обърнем към бъдещето и да разкажем за неповторимостта на русенския регион“, коментира Станев.

   Според регламента всяко послание трябва да бъде оформено като текст, съдържащ до седем думи. Участниците в областния конкурс следва да са свързани физически или емоционално с населените места на територията на област Русе. В инициативата могат да участват организации, отделни граждани и ученици от всички класове и всички учебни заведения – групово или индивидуално. Желателно е посланията да са със специфичен регионален акцент. Предложенията за послание трябва да бъдат изпратени до 20 февруари 2023 година на електронен адрес: governor@ruse.egov.bg или в Информационния център на институцията, намиращ се на площад „Свобода“ 6. В имейла се вписват трите имена на автора, възраст, град, телефон и имейл за обратна връзка. Ако участникът е ученик, се посочва и училище. Тези данни ще бъдат използвани при определяне на победителите, както и за тяхното уведомяване. Всеки участник може да участва с неограничен брой идеи. Позволява се както групово, така и индивидуално участие. При оценяването на предложенията ще бъдат предприети необходимите мерки за защита на личните данни на участниците.

   Посланието, което ще бъде вградено в постамента на Пилон „Рожен“ от името на русенска област, ще бъде избрано от комисия, председателствана от областния управител Анатоли Станев. Към момента комисията е в процес на сформиране. Целият регламент на областния конкурс за послание е публикуван на интернет страницата на Областна администрация – Русе и може да бъде прочетен тук: https://ruse.egov.bg/wps/wcm/connect/ruse.egov.bg-3611/949661ea-44e4-4665-8ed5-de282d5e4955/%D0%A0%D0%95%D0%93%D0%9B%D0%90%D0%9C%D0%95%D0%9D%D0%A2_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B5.pdf?MOD=AJPERES&CONVERT_TO=url&CACHEID=ROOTWORKSPACE.Z18_PPGAHG8009AH20Q7FCOBMT9GG4-949661ea-44e4-4665-8ed5-de282d5e4955-oodrBtU



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha