Четвъртък, 16 Май 2024

Темата „Домашно насилие" представи съдия Лилия Ненова пред десетокласници

 Темата „Домашно насилие
Публикация   19:08     26 Ян, 2023 /     akcent.bg   /     223

   „Домашното насилие" разясни съдия Лилия Ненова от Районен съд - Бяла пред десетокласниците от СУ „Панайот Волов" гр. Бяла в учебен час по гражданско образование. Това е една от темите, предвидени за гимназистите по Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури".

   Съдия Ненова обясни какво представлява домашното насилие според Закона за защита от домашно насилие. Тя разговаря с учениците на достъпен език и ги запозна с това кой има право на защита, кои са компетентните органи за сезиране при случаи на домашно насилие, кога може съдът да издаде заповед за незабавна защита и какви са последиците от нарушаване на издадената заповед. Подробно им представи видовете мерки за защита от домашно насилие, както и какъв може да бъде максималният срок за тях.

   След обсъждане на въпросите по темата, които вълнуват учениците, всеки от десетокласниците получи удостоверение за участието си в Образователната програма, Конституция на Република България и правно-информационни материали, предоставени от Висшия съдебен съвет.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha