Четвъртък, 22 Февруари 2024

„Има такъв народ“ представи социологическо проучване, според което партията има над 8% подкрепа

„Има такъв народ“ представи социологическо проучване, според което партията има над 8% подкрепа
Публикация   18:06     26 Ян, 2023 /     akcent.bg   /     479

   Не съм разговарял с президента и не сме водили никакви разговори по отношение на тази идея, която имаме ние. Тя е наша отдавнашна идея, която касае нашата представа за мажоритарни избори. Президентската република е най-висшата форма на това да има мажоритарен избор. Президентът няма никакво участие.

   Това заяви лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов на пресконференция във връзка с инициираната подписка за произвеждане на национален референдум за избори за Велико народно събрание, което да реши за промяна формата на управление от парламентарна на президентска република, предаде БТА.

   Лидерът на ИТН увери, че партията няма да се коалира с никого на предстоящите избори, но посочи, че все още не е решил дали ще се кандидатира за народен представител на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

   „Искам да проведа този референдум за държавното управление, за да може всеки да каже как иска да изглежда политическото управление на страната, след като парламентът изглежда смешен все по-често“, коментира Трифонов, цитиран от БГНЕС.

   На пресконференцията от партията представиха социологическо проучване на IPSOS, според което формацията би разчитала на 8.5% от гласовете на избирателите.

Prouchvane ITN IPSOS Снимка: БГНЕС

   Според данните от проучването, ГЕРБ-СДС събира 25.3%, „Продължаваме промяната“ е втора политическа сила със 17.3%, „Демократична България“ получава 11.9%, „Възраждане“ взема 11.7%, БСП събира 10.6%, а „Има такъв народ“ – 8.5% Под бариерата за влизане в парламента остават ДПС с 3.5%, следвани от „Български възход“ с 2.8%, „Изправи се, БГ“ – 1.2%, ВМРО – 0.7%, други – 6.6%.

   Проучването показва още, че доверието на българите към институциите е изключително ниско. Само 26.1% от респондентите са удовлетворени от нивото на демокрация в България. Данните показват, че най-голямо е недоверието към дейността на Народното събрание – 87%.

   Повече от 2/3 не вярват на правителство, а неодобрението към прокуратурата е 66%. Висок кредит на доверие има към президента – 61% му вярват, като само една трета изразяват недоверие. На полицията вярват 51% срещу 47%, които изразяват недоверие. Към съда доверието е 37%, показва още данните.

Referendum Prezidentska Republika IPSOS BGNES Снимка: БГНЕС

   Само 8% смятат, че правомощията на президента трябва да бъдат ограничени, докато 45% биха искали повече власт в ръцете на държавния глава, според резултатите от проучването.

   Анкетата показва още, че 50% от запитаните подкрепят предложението за промяна на формата на управление от парламентарна в президентска република, а 46% са против тази идея.

   Според Трифонов ветото за преговорите на Северна Македония с ЕС трябва да бъде върнато, защото единствено това ще гарантира край на антибългарските изстъпления там.

   „До смъртни случаи ли трябва да се стигне“, възкликна председателят на ИТН.

   „Ако влезем в следващ парламент ще направим всичко възможно да бъде работещ парламент, не като този“, подчерта Трифнов.

   Той заяви, че на 21 април е първото му дело за клевета срещу бившия премиер Кирил Петков.

   „Нямам запис, на който Радостин Василев коментира каквото и да е с Кирил Петков, добави Трифонов. Нямам такъв запис, не съм слушал такъв, и това е“, каза още лидерът на ИТН в отговор на журналистически въпрос.

   По отношение на липсващия милиард, за който Кирил Петков говори по време на интервю, Трифонов коментира:

   „Увисна ми мандибулата. Това е абсолютна лъжа, защо го каза - не знам, като беше министър-председател също лъжеше, но това е абсолютна лъжа. Няма такъв милиард, не съм му се обаждал за никакъв милиард и не съм го питал „къде ми е милиардът“, категоричен бе лидерът на ИТН.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha