Понеделник, 13 Май 2024

КНСБ: 2432 лв. са нужни за издръжката на 3-членно семейство

КНСБ: 2432 лв. са нужни за издръжката на 3-членно семейство
Публикация   07:13     24 Ян, 2023 /     akcent.bg   /     314

Цените в България са сходни на тези в Германия, но заплатите не са

   Смятаме, че инфлацията ще стигне 20%. Минималната заплата трябва да е 800 лв. Без актуализация на бюджета няма как да се справим. Това каза в ефира на бТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него инфлацията у нас се дължи на неперфектен пазар и спекула с цените.

  Цените в България са сходни с тези, не само в Източна Европа, но Германия и Испания. Там обаче минималната работна заплата е 1170 евро, а при нас е 360 евро. Това обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

   По думите му инфлацията в ЕС и еврозоната е около 10%, а в България средногодишната е 15,3%. Тоест 1/3 от инфлацията у нас очевидно се дължи на фактори като неперфектен пазар и спекула с цените.

  „Това правителство трябва да подготви Бюджет 2023.  Частният сектор увеличи заплатите с 12% вече. До края на годината трябва да се достигне до 20-процентово увеличение на заплатите и в частния, и в държавния сектор, за да може да се догони инфлацията“, уточни Димитров.

   По думите му дървата са скочили със 70% за година.

  „Експертите препоръчват да се върнем към „Газпром“ до края на договора ни. Очевидно е, че проблемът с доставките на газ е централен към момента и това е едно от ключовите приоритети на служебния кабинет. Вече някои предприятия започват да спират заради природния газ“, допълни Димитров.

   Според него увеличението, което „Булгаргаз“ предлага от 60% за август вероятно ще се утвърди от КЕВР.

   По думите му компенсаторните механизми трябва да се разгледат до края на годината. „Системата за енергийните помощи не е гарантирана до края на годината. Държавните дружества при тези цени на енергията генерират печалби около 450 милиона лева на месец. Плащанията към небитовите потребители е към 650 милиона лева, имаме около 250 милиона лева, които липсват“, каза Димитров.

 
 

 

 

 
Тагове : издръжка , КНСБ ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha