Евтин демократичен популизъм или как се гони предизборна слава върху обикновения избирател! /допълнена/

  Евтин демократичен популизъм или как се гони предизборна слава върху обикновения избирател! /допълнена/
Публикация   16:54     22 Ян, 2023 /     akcent.bg   /     546

 Снимка- Фейсбук: Иван Белчев запознава регионалният министър с важни свои открития за пътя Русе- Бяла, а министърът от своя страна му дава информация, широко известна доста по-рано на русенската общественост. 

Популизъм - Въздействие върху мнението на населението чрез поведение и обещания за мерки, съответстващи на конюнктурните настроения. Уикипедия

   Много се чудех дали да се въздържа от този коментар, но след няколкото напълно популистки изяви на младия народен представител от 19-ти МИР Иван Белчев просто не мога да остана равнодушен.

  По принцип, идеята част от парите за такса „Дунав мост” да остава в Русе, е стара, може би колкото самия депутат. Това обаче не попречи самоопределилият се пред бившия шеф на РИОСВ Анатоли Станев за ,,градски екоактивист, който снима миризми”, да покаже позната вече активност на финала на 48-то Народно събрание...Така, както успя за кратко време, да овладее русенското ДБ със самосиндикалните си инициативи.

  Дали кметът Пенчо Милков е прав,  че:

   - "Ние да не сме русенска република, ще внесеш законопроект, да ти дават на теб пари. Тези тирове, за да дойдат тук, мачкат територията на цялата страна. Законопроектът, който може да бъде утвърден... (е) Русе като граничен град трябва да види своя интерес през интереса на другите гранични градове и да каже така – от всички такси не да ни дават на калпак ... еднакви пари от държавата, идващи от съоръженията. За граничните градове да се дават по коефициент, т.е. повече пари. За градовете, през които минават тировете - коефициент по-нисък от граничен град, но по-висок от другите.“ , е юридически казус и по бих повярвал на кмета, който е най-заинтересован това да се случи, а и за разлика от Белчев, е юрист.

   Не зная дали г-н Белчев знае, но борбата за средства от „такса мост” или да остават в местната хазна, или въобще да се премахне, се води горе- долу от зората на т.н. Демокрация. Спомням си, че на времето Николай Младенов като евродепутат също беше се активизирал...

  Не зная дали си е повярвал, че ще може да се накичи с подобна победа като единствен и неповторим, но г-н Белчев пропуска, че не е на русенски терен, а парламентарните хватки много депутати ги владеят до виртуозност.

  Както съратниците на г-н Белчев са го подкрепили и заради това, че е част от тях, така и не е получил подкрепа от тези, от които не я е поискал. Но успя да предизвика похвали от съпартийци и гняв от някои избиратели, които не прегърнаха неговия "иновативен" проектозакон.

   Проблемът с такса Дунав мост е на русенци и би било нормално да се търси подкрепа за решаването му от всички народни представители, а не както в случая- да се използва  доста елементарно за личен PR.

  Всъщност, явно Иван Белчев е в кампания, най-вероятно вече предизборна, тъй като е питал и получил отговор от регионалния министър Шишков наскоро, дори и снимка има с него. /впрочем, от ведомството са помолили русенските депутати, ако още ще ходят да питат след дадения ясен и конкретен отговор преди всички тези питания досега, да отидат заедно да се снимат с министъра и да им се отговори на всички, без да е нужно това да се прави с всеки един от тях/.

 Бих нарекъл това свое подозрение евтин, дори обиден популизъм, ако г-н Белчев, атакувайки партийна структура, не бе правил клипове, в които обвиняваше представители на бизнеса за ужасяващи картини, заплашващи живота и здравето на русенци... След което бързо се извини, и то публично, а сега вече подкрепя различни бизнес проекти..

   На втората среща на кмета Милков с народните представители за решаване на проблема с тапата на Дунав мост Белчев предложи да бъде отворен "прозорец" в пиковете часове, когато работещите в района отиват до работните си места... Всъщност това вече го бях предложил преди повече от месец на опознавателната среща с новия директор на ОДМВР Русе, на областния управител, бях го написал като възможен вариант за решение. Като не изключих, че г-н Белчев може да е стигнал сам до тази идея, макар и по-късно....

  Ако гражданската активност на г-н Белчев се беше запазила до местните му индивидуални изяви, повечето от които са с положителен знак, със сигурност щеше да заслужава уважение.

   Но това, да станеш народен представител  с малко над 400 преференции и да се издигнеш над всички останали депутати от 19-ти МИР в края на живота на това Народно събрание, няма как да прави добро впечатление.

   Всъщност, това Иван Белчев да стане депутат, е донякъде негова заслуга заради напористия му характер, но повече трябва да се отдаде на Партията или коалицията, която го предложи.

  Не ми е работата да се меся в партийни дела, но да не искаш и да не подкрепяш стойностни кандидати, доказали сев национален и международен план като политици и професионалисти, определено не говори за разумно демократично отношение към изборния процес.

   Идат нови избори. Много е важно русенци да пратят в Парламента представители с по-широка изборна подкрепа, че популизмът работи  единствено и само в полза на "героите" от новото време.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha