Вторник, 14 Май 2024

Борисово отбеляза Бабинден с пресъздаване на обичая от преди повече от 35 години

Борисово отбеляза Бабинден с пресъздаване на обичая от преди повече от 35 години
Публикация   08:19     21 Ян, 2023 /     akcent.bg   /     392

   Днес  в село Борисово  бе възпроизведен обичая „Бабинден“ с ръководител „Бабата“ Стоянка Димитрова. Традиция е в селото да се празнува този празник и да се пресъздава обичая.

   Самодейците са го възстановили и през далечната 1986 год. са участвали в  националния събор в гр. Копривщица и са отличени с призовото първо място. Тогава „Баба“ е била Васила Стоянова. Следващото участие с този обичай е през 1995 г. отново в гр. Копривщица. Тогава са отличени с третото място. „Баба“ и ръководител на обичая е Янка Лазарова.

    През 2001 г. читалището участва в събора „С България в сърцето“ във Велико Търново, където отново е пресъздаден обичаят "Бабинден" със същия ръководител. Тогава получават наградата на кмета на старопрестолния град. Читалището ще следва традицията и в бъдеще.

    Днешният  празник беше слънчев и пъстър, събрал усмивките на участниците. Гости в село Борисово бяха кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов,  Михаил Чиликов – заместник кмет на общината,  Веска Узунова – председател на Съюза на пенсионерите в Общината и самодейни колективи при читалищата в Община Сливо поле.

   Възстановката на обичая „Бабинден“ беше прекрасна. „Бабата“ посрещна гостите си вкъщи, те я дариха с подаръци и й  измиха ръцете за здраве. На празничната трапеза имаше питка, баница, кокошка, сушенки. Бабата прекади трапезата, гостите похапнаха, пийнаха винце, повеселиха се и поиграха хорце.

   Обичаят завърши с ритуалното изкъпване на „Бабата“ на герана, където беше откарана с кон и шарена каруца. Празникът продължи с изпълнения на гостите от другите читалища в Общината. Те бяха зареждащи, а  публиката възторжена и удовлетворена.

   Празникът е част от Програма за развитие на селските райони; Мярка 21 “Съхраняване и популяризиране културно-историческото и природно наследство на територията на МИГ Тутракан – Сливо поле и проект „Организиране и възстановка на обичай Бабинден“.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha