Понеделник, 1 Юли 2024

Промени в Наредбата за определяне на максималния брой на контролните точки влизат в сила до лятото

Промени в Наредбата за определяне на максималния брой на контролните точки влизат в сила до лятото
Публикация   17 Ян, 2023   /     akcent.bg   /     420

   Предлагат промени в Наредбата за определяне на максималния брой на контролните точки, условията и реда за отнемането и възстановяването им, както и списъка на нарушенията. Измененията са публикувани на сайта за обществени обсъждания, а крайната дата е 13 февруари.

В момента за управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила до 1,2 промила, отнеманите точки са 10. Следователно, ако промените бъдат приети, нарушителите, които са с по-малко алкохол в кръвта, ще бъдат санкционирани по-леко. Важна промяна за шофьорските книжки

   Повишен е размерът на отнеманите точки за повторно нарушение – от 15 на 20 точки и когато водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол в кръвта или с тест за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози – от 12 на 15 точки.

Запазва се размерът на отнеманите точки за управление на МПС, на което табелите не са поставени на определените места – 8 точки и за управление на МПС, нерегистрирано по надлежния ред или е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер – 10 точки.

   За неправилно изпреварване, ако е създадена непосредствена опасност за движението, отнеманите точки се повишават от 10 на 13.

  Двойно - от 5 на 10 - се увеличават отнеманите точки за неправилно преминаване през железопътен прелез

   Според настоящото законодателство максималният размер на контролните точки за отчет на извършваните нарушения на Закона за движението по пътищата (ЗДвП) е 39.

   При първоначално издаване на шофьорска книжа водачът получава 26 контролни точки, а след 2 години стаж той получава още 13 контролни точки. КАТ вече няма да отнема точки за спиране на пешеходна пътека



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha