Купуваме 6 медицински хеликоптера за над 135 млн. лв.

Купуваме 6 медицински хеликоптера за над 135 млн. лв.
Публикация   08:09     10 Ян, 2023 /     akcent.bg   /     248

   Министерството на здравеопазването (МЗ) е обявило процедура за договаряне без пускане на обществена поръчка за купуване на медицински хеликоптери, информираха от ведомството.

   Уточнява се, че решението да се премине към директно договаряне с фирмата - италианската Leonardo, която участва в предишната обществена поръчка, която беше спряна в края на ноември, е било обсъдено и взето в петък (6 януари). Предложението е направено от ресорния заместник-министър д-р Тома Томов, който е упълномощеният представител на МЗ за провеждане на обществени поръчки.

   От ведомството посочват, че е била отчетена вероятността единственият участник, подал оферта в спряната обществена поръчка през ноември, да участва отново в кратките срокове, които позволява процедурата на договаряне, като съответно подобри офертата си и приеме поставените от възложителя условия и график за изпълнение на поръчката.

   Провеждането на процедурата по договаряне без надлежно възлагане на обществена поръчка за купуване на хеликоптери за медицински нужди, осигурени с необходимото оборудване и апаратура, ще осигури необходимата бързина на възлагането, с цел гарантиране на необходимото технологично време за доставката и приемането на първия от общо шест хеликоптера в рамките на 2023 г.

   Това означава, че е поставена под въпрос гаранцията, дадена в сряда (4 януари) от служебния здравен министър Асен Меджидиев, който тогава обеща, че до края на септември България ще има медицински хеликоптер. Той твърдеше, че ще бъде пусната обществената поръчка и че тя ще бъде поета от Държавния авиационен оператор, а по думите му това щяло да излезе много по-евтино на държавата.

   От МЗ допълват, че договарянето с италианската компания се очаква да се проведе в рамките на няколко дни, за да се види дали единствената фирма, която се яви на прекратената през ноември обществена поръчка, сега ще може да изпълни заданието за доставка на 6 медицински хеликоптера.

   Предвид прекратяването на предишната процедура, поради недостатъчно финансиране в настоящата, е предвидена възможност за национално дофинансиране, в случай че такава необходимост възникне в хода на договарянето с Leonardo.
   "Нововъзникналата президентска република не успя да направи читав конкурс за спасителните хеликоптери, затова реши да похарчи стотина и нагоре милиона лева чрез... пряко договаряне", написа в профила си във фейсбук Виктор Димчев. 

   И добавя: "Много се радвам за Леонардо, които ще спечелят апетитен договор чрез тази инхаус процедура. Хоп. Забравихте ли, че подобен подход вече беше оплют от хората зад юмрука, почтените и шарлатаните?".


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha