Руснаците трябвало да стигнат за 18 часа до Киев

 Руснаците трябвало да стигнат за 18 часа до Киев
Публикация   08:35     18 Дек, 2022 /     akcent.bg   /     388

След среща с Патрушев и Наришкин, още през ноември 2021 г. шефът на ЦРУ е казал на Байдън, че Путин ще нападне Украйна

   Журналистите от The ​​New York Times публикуваха графика на руснаците в първия ден на войната. Първоначално руснаците планирали да стигнат до Киев за 18 часа. 

   Според The ​​New York Times на руските войници било съобщено за нахлуването в Украйна няколко часа преди началото. Дадена им е проста заповед - да последват авангарда  и да стигнат до Киев за 18 часа.

   Според публикувания график на нашествениците, първите автомобили трябвало да напуснат Беларус и да пристигнат близо до Киев по-рано, отколкото руското командване определило.

   Те обаче не успели дори да се доближат до графика - военната техника се оказала твърде тежка и просто затънала, в резултат на което на руските колони им трябвал повече от един ден за да преминат само границата. В същото време се посочва, че представители на OMON и SOBR са отишли ​​в първата колона.

Руснаците планирали почти безпрепятствен 24-часов форсиран марш на разстояние от 400 километра. Целта им била да се окопаят на 2 часа от Киев и да блокират украинските защитници, които според тях трябвало да настъпят от юг и изток.

   Руснаците успяха да стигнат на 20 км. от Киев, но срещнаха ожесточена съпротива. По-късно руската армия напусна позициите си. 

   В същото време бившият посланик на САЩ Джон Съливан разказва пред The New York Times за срещата между шефа на ЦРУ Уилям Бърнс с руския секретар на Съвета за сигурност Николай Патрушев през ноември 2021 г., на която самият той е присъствал. Ръководителят на ЦРУ предупредил за реакцията на Вашингтон към военните действия в Украйна, а секретарят на Съвета за сигурност обявил силата на руската армия.

   От разказа на Съливан се разбира, че руснаците са дали да се разбере, че вече са решили да влязат в Украйна. 

   По време на срещата Бърнс предупредил, че западните страни ще отговорят „силно и обединено“, ако избухнат военни действия в Украйна. Според изданието той е заявил, че в случай на избухване на военни действия "последствията за Русия ще бъдат сериозни". В отговор, според NYT, позовавайки се на официални лица, участващи в срещата, Патрушев погледнал шефа на ЦРУ в очите, оставил бележките си и говорил за мъжеството на руската армия.

   „Той просто погледна Бърнс и каза: „Можем да направим това“. Бих го описал така: това (избухването на военни действия в Украйна) вече беше решено и те (руската страна) бяха изключително уверени. Неговото послание беше: „За нас не е проблем да правим това, което искаме“, Според събеседници на NYT след завръщането си във Вашингтон Бърнс е информирал президента на САЩ Джо Байдън, че Путин е решил да започне военни действия и руската страна е уверена в победата.

   Посещението на Уилям Бърнс в Москва се състоя на 2-3 ноември 2021 г. Той се срещна с Патрушев и шефа на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин. Тогава Съветът за сигурност съобщи, че Патрушев и Бърнс са обсъдили руско-американските отношения. CNN по-късно съобщи, че директорът на ЦРУ е дошъл в Москва, за да предупреди руската страна, че „САЩ следят отблизо струпването на руски войски близо до границата с Украйна“, както и да установи мотивацията за действията на Русия. Според източници на канала, на срещи с руски официални лица Бърнс е предупредил Москва за всякакви планове за извършване на каквито и да е настъпателни операции.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha