Понеделник, 13 Май 2024

Активната роля на доброволците в помощ и подкрепа на украинските бежанци отчете БЧК- Русе

Активната роля на доброволците в помощ и подкрепа на украинските бежанци  отчете БЧК- Русе
Публикация   16:41     17 Дек, 2022 /      Акцент.БГ   /     236

    През 2022 година над 150 възрастни, самотни, болни, инвалиди и деца в неравностойно положение от Русе получиха хуманитарно подпомагане за решаване на социални и здравни проблеми.  Това стана ясно на провелото се на 16-ти декември 2022 г. Отчетно общо събрание на Русенската общинската Червенокръстка организация.  Средствата за хранителните пакети, които са раздадени на нуждаещите семейства са събрани по време на фондонабирателни акции,  кампании, фонд „Милосърдие“ и от дарители. През годината доброволците оказаха и  хуманитарна помощ на повече от 30 000 лица преминали през подкрепителните пунктове на БЧК - Русе. Опазването живота и здравето на хората винаги е била приоритетна задача на БЧК. Организацията непрекъснато се стреми да повишава здравната култура на населението за утвърждаване на здравословен начин на живот и подготовка по първа долекарска помощ.

   През 2022 г. са проведени 118 курса за кандидат-водачи на МПС. Бяха обучени и 7 нови водни спасителя. ОбС на БЧК-Русе проведе и вече традиционните Пролетна и есенна кръводарителски кампании, като в началото на годината обучи своите членове как да набират доброволни кръводарители. Организацията поддържа интереса към темата целогодишно, чрез периодични инициативи.

    Продължава дейността и на доброволния екип за действия при бедствия (ДЕРБАК). Той участва в Пожаротактическо учение на територията на основната производствена площадка в „Дунарит“ на РД ПБЗН. Екипът доказа основната си цел със своята практическа работа на  терен,  като оказваше първа психологична помощ  на засегнатите при взрива на  цистерна  в завод „Лубрика“. Организацията продължава да развива дейността на Български младежки червен кръст, чрез многобройни инициативи, посветени на социалното подпомагане на нуждаещите се, борбата с дрогата, насърчаване на спортната активност за добро здраве и др. 

   През отчетния период в Общинската организация на  БМЧК – Русе работиха общо около 240 доброволци и симпатизанти. От услугите на Центъра за работа с деца на улицата на общинската организация на Червения кръст през годината са възползваха 17 деца. Организацията популяризира ценностите на червения кръст, чрез награждаване на изявени дорброволци и дарители през годината. През 2022 г. по идея на председателя на Общинския съвет на БЧК-Русе – Алисе Муртезова с музикално-образователен пърформънс и връчване на благодарствени грамоти на корпоративните дарители, доброволците отбелязаха 144-тата годишнина на БЧК. С предложения за дейности и обучения по радиационна защита приключи годишното събрание общинската организация на БЧК- Русе.

Тагове : БЧК , Русе ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha