20 години Българо - румънски интеруниверситетски Европа център (БРИЕ) отбеляза Русенския университет

20 години Българо - румънски интеруниверситетски Европа център (БРИЕ) отбеляза Русенския университет
Публикация   15:57     15 Дек, 2022 /     akcent.bg   /     259

    На 16 декември (петък) в зала 2Б215, Русенският университет отбелязва 20-тата годишнина на Българо-румънски интеруниверситетски Европа център (БРИЕ). Юбилеят ще бъде честван с Международна младежка конференция под наслов КОНСТРУКТИ в рамките на Дунавското училище и в партньорство с Европейска дунавска академия (Улм, Германия), Икономически университет Букурещ, НПО Европейски инициативи без граници и Международно дружество Елиас Канети.  Ректорът на Русенския университет  - академик дтн Христо Белоев и  председателят на Академичния съвет на Букурещкия икономически университет проф. д-р Думитру Мирон ще честитят празника на БРИЕ и ще поздравят участниците. „През изминалите 20 години БРИЕ допринесе за утвърждаване репутацията на Университета като престижна международна институция“, каза по този повод академик дтн. Христо Белоев, Ректор на Университета.

    Българо-румънски интеруниверситетски Европа център (БРИЕ) е открит през 2002 г. въз основа на проект, иницииран от  Конференцията на германските ректори в рамките на Пакта за стабилност в Югоизточна Европа. БРИЕ свързва Русенски университет „А. Кънчев“, Икономически университет Букурещ и германски университети  (Европейски университет Виадрина, Технически университет Кемниц, Университет Регенсбург) в първата за Югоизточна Европа транснационална мрежа за академични програми, научни изследвания и проекти в подкрепа на европейската интеграция, на регионалната стабилност и на трансграничното сътрудничество. БРИЕ се ръководи от международно настоятелство под председателството на проф. д-р Рита Зюсмут, председател на германския Бундестаг (1988-1998) и се развива въз основа на Спогодба, сключена между правителствата на Република България и на Румъния, влязла в сила през 2006 г.  

   Магистърските програми по Европеистика се провеждат по общи учебни планове и са структурирани в 4 семестъра -  2 български, 1 румънски и 1 германски. Акредитирани са в Германия, България и Румъния. За изминалите 20 години БРИЕ е летящ старт за възходящите кариери на над 200 международни студенти от 16 държави – Албания, Армения, Азербайджан, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Камерун, Косово, Молдова, Монголия, Румъния, Руската федерация, Северна Македония, Турция, Украйна. Осъществени са 3 изследователски проекта по програми за трансгранично сътрудничество на ЕС, 1 форум и 4 участия в инициативата Дунав-Меконг от формата за диалог между Азия и Европа, 9 трансгранични семинара, 5 летни училища по европейска интеграция в Брюксел/Страсбург, 3  международни младежки конференции в рамките на Стратегията на ЕС за развитие на Дунавския регион. БРИЕ е носител на Диплома за върхово постижение на Икономически университет Букурещ и на отличие за иновативен трансграничен проект. 

Тагове : БРИЕ , РУ ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha