Академик Николай Денков е одобрената номинация за премиер от Изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната".

   Това съобщиха от партията на брифинг в Народното събрание. Издигането му е съгласувано с "Демократична България". 

   "Приех тази номинация с идеята че трябва да потърсим съгласие за най-важните теми за обществото. Започваме разговори с всички политически сили, да търсим какво може да ни обедини", каза акад. Денков. Той беше министър на образованието в служебния кабинет, назначен от президента, с премиер Стефан Янев, както и в правителството на Кирил Петков. 

   По-рано пред БНР за номинацията му потвърди депутатът от ПП Милен Матеев. По неговите думи партията няма "да се крие зад експертни кабинети и да предлага нещо, само за да покаже на обществото, че са направили усилие за съставяне на правителство с втория мандат. Ако получим нужната подкрепа за нашите приоритети и първоначални гаранции, че наистина парламентът ще работи за тях, ние ще предложим едно наистина работещо правителство".

   Той подчерта, че покани за подкрепа на кабинет с мандата на ПП ще получат всички политически партии, представени в Народното събрание.

   "При нас никога не е стоя въпросът за някакви задкулисни договорки. В парламента, пред очите на всички, ще се види кой ще предостави подкрепа и кой – не. Предполагам, че всички партии ще изразят мнението си по предложената от нас програма и ще покажат дали искат България да има редовно правителство с втория мандат, представлявано от ПП и подкрепено от ДБ, или - не".

   Първоначално от ПП бяха направили заявка за кабинет на малцинството заедно с ДБ. След зрелищното приемане на промените в Изборния кодекс за хартиената бюлетина от БСП, ДПС и ГЕРБ обаче се отказаха с аргумента, че в парламента очевидно няма мнозинство, което да подкрепя политиките на подобно правителство. Сега отново се връщат на намерението си да опитат реализиране на втория мандат.