Четвъртък, 16 Май 2024

Поредната лекция по Образователна програма бе посветена на Световния ден за правата на човека

Поредната лекция по Образователна програма бе посветена на Световния ден за правата на човека
Публикация   07:15     13 Дек, 2022 /     akcent.bg   /     300

   10-ти декември – Световният ден за правата на човека, бе отбелязан от Районен съд – Русе с лекция пред ХІ Г клас от АЕГ „Гео Милев".

   В учебен час по гражданско образование на гимназистите гостува съдия Велизар Бойчев, който ги запозна с основните им права, описани в Конституцията на Р България и Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи. Като магистрат с дългогодишен опит в областта на наказателното право, той наблегна на правата на страните в съдебния процес, правото на адвокатска защита на всеки задържан, презумпцията за невинност до доказване на противното, правото на жалба срещу актовете на съда и други специфични за наказателния процес права.  Съдия Бойчев разясни значението на Конституцията за правото на страната въобще, както и прякото отражение на нейните норми върху съдържанието на Наказателно-процесуалния кодекс.

   Учениците проявиха интерес към мотивите на магистрата да упражнява тази професия и колко всъщност е трудно ежедневно да съдиш някого. След като получиха отговори на въпросите си, единадесетокласниците сърдечно благодариха за това и бяха възнаградени с Конституция на Р България и информационни брошури от Висшия съдебен съвет, както и удостоверение за участието си в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури".

Тагове : лекция , права , ден ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha