След проучване учените коригираха нужното количество вода на ден

След проучване учените коригираха нужното количество вода на ден
Публикация   30 Ноемв, 2022   /     akcent.bg   /     392

   Човек не се нуждае от осем чаши вода дневно, съобщи електронното издание на в. "Дейли мейл", предаде БТА. Половината от необходимото количество идва от храната, а изпиването на препоръчваните осем чаши може дори да бъде вредно.

   Според научни проучвания хората се нуждаят от количество между 1.3 и 1.8 литра вода на ден вместо от препоръчваните 2 литра.

   В изследванията са участвали 5604 души от 23 различни държави на възраст между 8 дни и 96 години. Участниците са пили вода, обогатена с деутерий. Той се съдържа в човешкото тяло и е безвреден. Измервано е времето, за което деутерият се изчиства от организма.

   Това е свързано с обмяната на течностите в тялото. Резултатите, публикувани в сп. "Сайънс", показват, че хората, живеещи в гореща и влажна среда, на висока надморска височина, както и атлетите, бременните и кърмещите жени се нуждаят от повече вода.

   Професор Джон Спийкман от Университета в Абърдийн обяснява, че обменът на водата не е равен на изискването за изпито количество вода. "Един мъж на 20 години има обмен на вода средно 4.2 литра на ден. Това не означава, че изпитото от него количество трябва да бъде 4.2 литра. Реалната нужда от вода е около 3.6 литра. Повечето храни съдържат вода и също са източник на течности."

   Изследването показва, че пиенето на осем чаши вода дневно е твърде много за някои хора. "Типичният мъж на средна възраст се нуждае от около 1.6-1.8 литра вода.

   Жена на същата възраст се нуждае от 1.3-1.4 литра. Хората над 80 години свиват нуждите си до 1.1 литра дневно. Начинът на хранене също има значение. Ако ядете много супа, нямате нужда от много вода", казва още професор Спийкман.

   Чаят, кафето и плодовите сокове също могат да се прибавят към общото количество. Тяхното съдържание обаче може да не бъде много полезно.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha