Чай, зеленчуци и вино предпазват от деменция, откриха американски учени

Чай, зеленчуци и вино предпазват от деменция, откриха американски учени
Публикация   25 Ноемв, 2022   /     akcent.bg   /     449

   Чай на закуска, шепа зеленчуци на обяд и чаша вино вечер предпазват от деменция, съобщава "Дейли мейл", цитиран от БТА. Това се дължи на флавонолите, съдържащи се в тези продукти.

   Учени от медицинския център "Ръш" в Чикаго са наблюдавали 1000 души над 80 години в продължение на 7 години. Участниците са давали информация за храненето си и успоредно с това са попълвали когнитивни тестове. Никой от наблюдаваните пациенти не е бил с деменция. Общото между тях се е оказало храненето.

   Средният прием на флавоноли е бил 10 мг на ден. Най-ниската консумация била в рамките на 5 мг - еквивалентът на малка купа листни зеленчуци или три-четири чаши чай.

   Консумиращите кейл, боб, спанак, броколи и чай имат най-ниските нива на когнитивни нарушения. Но и тези, които обичат домати, ябълки, вино и портокали, могат да избегнат риска от деменция.

   Томас Холанд, който е сред авторите на проучването, каза: "Вълнуващо е да разберем, че диетата може да предотврати упадъка. Бих искал хората да разберат, че никога не е твърде рано или твърде късно да направят здравословни промени в начина си на живот."

   Според данните от 2016 г. 8.5 процента от хората над 65 години в САЩ страдат от когнитивни нарушения.
Резултатите са публикувани в сп. "Нюролъджи".Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha