Четвъртък, 9 Май 2024

Празничен концерт на Русенска митрополия събра стотици русенци за Деня на християнското семейство

Празничен концерт на Русенска митрополия събра стотици русенци за Деня на християнското семейство
Публикация   15:00     22 Ноемв, 2022 /     akcent.bg   /     263

   Повече от 100 деца от четири детски градини, пет училища, както и от Детско-юношеския хор „Св. Георги Победоносец“ с ръководител Мина Влайкова и Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Здравец“ при Общинския детски център за култура и изкуство в Русе участваха в празничен концерт, посветен на Въведение Богородично и Деня на православната християнска младеж и семейство. Поздравления към организаторите и участниците в инициативата, както и към всички миряни бяха отправени от областния управител Анатоли Станев, а сред гостите бе кметът Пенчо Милков. Събитието се осъществи с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

„Денят на християнското семейство е повод да се замислим и да отворим душите и сърцата си за добротата, която в днешно време ни е по-нужна от всякога. Нека по-често се обръщаме към християнските добродетели и учим децата си да бъдат благочестиви, както и никога да не забравяме, че семейството е свято. То е основата, върху която лежи човешката нравственост, благополучие и развитие“, заяви от своя страна кметът Милков и допълни, че семейството е като огънче, което трябва внимателно и грижовно да се съхрани и опази от ветровете и бурите на живота.

   „Нека бъдем достойни и истински синове Божий и да изпълняваме волята на нашия Отец“, призова митрополит Наум. „Нека със смирение, вяра и любов пристъпваме по-често към Божия храм, за да намираме утеха в него от житейските проблеми“, допълни още Русенският митрополит и подчерта значението на неразривната връзка между мъжа и жената в едно християнско семейство. Според него църквата, училището, семейството и държавата са стожерът, който ще възроди нашата православна младеж и ще утвърди нашите православни семейства. „Така ще можем наистина с вяра, надежда и любов, обновени да вървим напред, посрещайки всяка една трудност заедно“, категоричен бе Негово Високопреосвещенство Наум,

   Събитието се състоя вчера вечерта в зала „Европа“ на Доходното здание, а репертоарът бе изключително богат. Той включваше както модерни, така и народни танци и песни. Не липсваха рецитали и дори мини спектакли, представящи обреди, свързани с християнския канон. Своеобразна кулминация в програмата бяха изпълненията на „Отче наш“, „Благослови, душе моя“ и „Достойно ест“ от Детско-юношеския хор „Св. Георги Победоносец“ с ръководител Мина Влайкова, както и на „Кресту Твоему“, „О, Майко Богородице“ и „Зарад тебе, моме“ от възпитаници на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“. В концерта участваха още деца от детските градини „Пинокио“, „Приказен свят“ в Николово, „Здравец“ и „Чучулига“, както и ученици от ОУ „Христо Смирненски“, „Васил Априлов“, „Отец Паисий“, „Йордан Йовков“ и „Олимпи Панов“.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha