Отстъпката за горивата ще продължи до края на годината

 Отстъпката за горивата ще продължи до края на годината
Публикация   09:25     19 Ноемв, 2022 /     akcent.bg   /     222

   Кабинетът е взел решение да финансира допълнително мярката, чрез която държавата поема 25 ст. от цената за литър/кг от някои масови горива, до края на декември. Това казва пред "Нова телевизия" вицепремиерът Христо Алексиев.

   С актуализацията на бюджета от началото на лятото бяха заложени 150 млн. лв. за тази мярка като от самото начало прогнозите са, че парите ще свършат преди края на годината, наскоро Министерството на финансите потвърди прогнозата, че с края на ноември тази сума ще бъде изчерпана.

   Алексиев обясни, че за декември се предвижда да бъдат заделени около 40 млн. лева за мярката, което ще стане след изчерпването на предвидения вече ресурс. Обясни решението с това хората да се възползват от облекчението и по предстоящите празници.

За 2023 г. се работи по създаването на сходна мярка, която обаче ще е "много па-таргетирана", обяви той. Тя ще бъде по-насочена към най-уязвимите слоеве на обществото, а не парите да се раздават на калпак, каза Алексиев. От думите му се разбра, че тя ще важи за

Освен за личните автомобили, ще има компенсация и за хората, които ползват обществен транспорт, включително железопътен.

   Той не съобщи какъв ще е размерът на готвената помощ за догодина, но обясни, че ще зависи от приходите в бюджета от облагане на свръхпечалбата на енергийните фирми.

   "Какъв ще е размерът на отстъпката зависи от прихода. Призовавам депутатите да приемат колкото се може по-бързо законодателните промени, които сме предложили, свързани с изземването на свърхпечалбите от енергийния сектор и този на горивата", обяви той.

Тагове : горива , остъпка ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha