Вторник, 14 Май 2024

Министър Стоянов щедро обещава до 70 ст. отстъпка за горивата

Министър Стоянов щедро обещава до 70 ст. отстъпка за горивата
Публикация   07:13     19 Ноемв, 2022 /     akcent.bg   /     235

   Остъпката от 25 ст. за литър гориво при зареждане на бензиностанции ще приключи в края на ноември поради изчерпване на предвидения бюджет за компенсации. Това потвърди икономическият министър Никола Стоянов пред бТВ. 

   Предишното правителство отдели в началото на юли 150 млн. лв. от държавния бюджет за този вид подпомагане, които стигнаха за четири месеца.

   Според Стоянов предложението на служебния кабинет за законови промени, с които да се изземе свръхпечалбата от фирмите в сектора с горивата, е по-добра алтернатива за продължаване на помощта, отколкото с пари от бюджета. "Възможно е отстъпката да е два-три пъти по-голяма от тези 25 ст., но много зависи от финансовите резултати на фирмите и как точно ще бъде иззета печалбата", каза Стоянов.

   Не е ясно как служебният министър на икономиката прави тези сметки за двойно и тройно по-големи отстъпки за горивата, при положение, че законопроектът, внесен в парламента от служебния кабинет, не може да донесе необходимите средства от облагане на свръхпечалбите на фирмите, които се занимават с нефтопродукти, природен газ и въглища. Самото финансово министерство обяви, че за финансовите резултати на фирмите за 2022 г. начело с "Лукойл Нефтохим" очаква постъпления от свръхпечалба от скромните 76 млн. лв.

   В същото време ГЕРБ внесе свой законопроект за облагане на свърхпечалбата от вноса на евтин руски нефт и преработката му до горива с твърденията, че техният вариант може да доведе дори до по-високи отстъпки от над 1 лев за литър. Който и законопроект да гласува Народното събрание, нови компенсации за горивата може да се очакват чак след два месеца.

   Министър Стоянов се похвали, че благодарение на преговорите, които служебният кабинет води с "Лукойл", сега цените на дребно били паднали "стабилно под 3 лева на литър" - вероятно, имайки предвид бензина. 

   Той обаче не бе запознат с предстоящото въвеждане от Еврокомосията на търговия с квоти въглеродни емисии и за транспортните горива, което сериозно ще ги оскъпи. От Българската петролна и газова асоциация преди дни предупредиха, че промяната влиза в сила от края на 2025 г. и ще вдигне цените на горивата със 70-80 стотинки за литър.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha