Четвъртък, 30 Май 2024

Повишението на акцизите ще оскъпи повече евтините цигари

Повишението на акцизите ще оскъпи повече евтините цигари
Публикация   07:08     19 Ноемв, 2022 /     akcent.bg   /     437

Заради увеличение на акцизите в следващите четири години цените на евтините цигари ще растат в по-голяма степен от тези на скъпите цигари. Това стана ясно по време на първото четене в бюджетната комисия в парламента на промени в календара за промяна на тютюневите акцизи, които ще започнат от 1 март 2023 г. и ще продължат до 2025 г. включително.

Министерство на финансите предлага всяка година акциза на цигарите да се увеличава средно с около 5%, което означава нарастване на цената на кутия цигари с около 20-30 стотинки. За тютюна за пушене нарастването на акциза е с по 10% годишно.

Темата предизвика спор в бюджетната комисия. Представители на бранша обвиниха Министерство на финансите, че не е представило предложенията си за акцизни промени за обществено обсъждане и че се съобразило със становищата само на някои от големите тютюневи компании в страната.

Така например в значителна степен се вдига специфичният акциз, който е на килограм и брой цигари, а в по-малка степен пропорционалния, който се начислява върху продажната цена. Това ще оскъпи евтините цигари повече от скъпите. 

Други, включително и депутати, изразиха недоволство, че в привилегировано положение се поставят бездимните цигари, които са също толкова вредни колкото конвенционалните. "Защо бездимните цигари се облагат с тези стойности, които предлагате? Защото са полезни ли? Изправят бръчки и изглаждат кожата?", попита представителите на МФ депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Отговор на този въпрос не бе даден.

   Промяната в акцизите се появи в последния момент в преходните разпоредби на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, който също е внесен за изменения от служебния кабинет в парламента. "Не сме предлагали акцизните промени за обществено обсъждане, защото такова имаше в началото на годината. Повишението на тютюневите акцизи трябваше да се случи с актуализацията на бюджета, но бе отложено", припомни зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. Тогава тютюневите компании поискаха отсрочка, защото обявиха, че нямат време да облепят новите бандероли.

  Акцизите на цигарите и тютюна у нас не са променяни вече четири години. Петкова обяви, че от новите акцизи в следващите четири години очакват 661 млн. лв. повече приходи в бюджета. Тя отново посочи, че страната ни е с най-ниски ставки и трябва да догони останалите страни в ЕС, включително и съседните Гърция и Румъния. Средните нива на акцизното облагане на цигарите в ЕС са над 150 евро на хиляда къса, докато в момента в България са 90 евро на хиляда къса.

   Депутатите Румен Гечев и Йордан Цонев от БСП и ДПС поискаха информация за становището на здравното министерство относно другата цел на акцизите - да оскъпят тютюневите изделия и да отказват хората от тютюнопушене. Оказва се, че финансовото министерство никога не е искало подобно становище от здравното министерство. Но пък е забелязало призивите на Световната здравна организация държавите да увеличават акциза на цигари с цел да се намали потреблението.

   "Настояваме за изравняване на акциза за всички видове тютюневи изделия. Не трябва да има облагодетелствани", призова д-р Маша Гаврилова от асоциация "Без тютюнев дим". Тя посочи, че с 5%-ни увеличения на специфичния налог няма да се постигне намаляване на тютюнопушенето, а трябва по-драстични ръстове - поне 15%.

   Представители на тютюневите компании контрираха това предложение, като припомниха 2010 г., когато при подобен по-висок скок на акциза, се е стигнало до 30-40% нелегална търговия с цигари на следващата година.

   От "Възраждане" настояха промяната в Закона за акцизите да бъде извадена от преходните разпоредби на ДОПК и да бъде отново преразгледана от финансовото министерство. Председателят на бюджетна комисия Петър Чобанов отхвърли това предложение и обяви, че между първо и второ четене всеки депутат има право да иска корекции.

   Новият акцизен календар бе гласуван на първо четене с 15 "за" и 4 въздържали се в бюджетна комисия.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha