Крум Зарков: Хартиената коалиция няма да прерасне в правителствена

Крум Зарков: Хартиената коалиция няма да прерасне в правителствена
Публикация   18:29     17 Ноемв, 2022 /     akcent.bg   /     213

   С въвеждането на смесено гласуване - с хартиени бюлетини и машини, ще бъдат възстановени най-лошите практики от миналото. Бюлетините са защитени, за разлика от разписките на машините, които ще се броят, за да се обяви резултат. Изборният процес завърши на миналите избори в 8.20 ч. Сега със смесено гласуване ще се върне среднощното броене.

   Това заяви в "Първа точка"  служебният правосъден министър Крум Зарков, попитан за промените в Изборния кодекс, които бяха гласувани на второ четене на среднощно заседание на комисията по правни въпроси с мнозинство от депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП. Депутатите върнаха хартиените бюлетини, заличиха район "Чужбина" и увеличиха броя на избирателната комисия.

   "Хартиената коалиция е ситуационна коалиция, тя не може да прерасне в правителствена. Нито една от партиите няма интерес от това. Това я прави особено вредна, хем не може да създаде правителство, хем може да обърка процеса, с който да се излъчи ново легитимно такова. Не е хубава тази работа", заяви Зарков
 
   Покрай хартиената бюлетина ГЕРБ, ДПС и БСП заличиха район "Чужбина" и увеличиха изборната комисия
По думите му трите партии са се събрали и са формирали "ситуационна коалиция" около избора на председател на парламента с мотив да потръгне работата му.

    "Отливът на избиратели на БСП не се дължи на метода на гласуване, а на начина по който се осъществява политиката на партията. Всяка партия трябва да се старае да обяснява и убеждава своите избиратели, вместо да се втурва да променя начина на гласуване през година -две. Още повече че тази промяна за хартиените бюлетини помага най-вече на ГЕРБ и ДПС", заяви още служебният министър на правосъдието, който е част от Националния съвет на левицата.

   Зарков нарече отказът на Конституционния съд да разгледа част от неговото искане за тълкуване на правомощията на главния прокурор странен и заяви, че не крие разочарованието си, защото отказът не помага на Конституционната уредба на страната.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha