Цехът за снаредяване на "Дунарит" отново работи 3 години след инцидента

    Цехът за снаредяване на
Публикация   16:16     17 Ноемв, 2022 /     текст и снимки- Румен НИКОЛАЕВ   /     1257

Производствената сграда е нова, екологично съобразена, ново е и технологичното оборудване

   След като са минали  72-часовите проби Цехът за снаредяване чрез леене за боеприпаси с голям диаметър /1000- килограмови/ вече е готов за експоатация. Това съобщи днес пред Акцент.БГ изп. директор на "Дунарит" АД инж. Петър Петров.

    Първоначалните разчети за пускане на цеха в експлоатация са били за около милион лева, а реално са вложени близо 2 млн. лева.

   Цехът е на старото място, но сградата е нова, с напълно ново оборудване, в пълно съотвествие със съвременните изисквания за безопасност. Основните машини за производство на изделията са нестандартни и затова са произведени от специалистите на "Дунарит".

   Става въпрос за топилни апарати и смесители, в които основното взривно вещество се смесва с другите компоненти.

   Следват маркировки, опаковки, окачествяване...

    В новопостроения и технологично обновен цех работят между 20-30 души на смяна, в зависимост от поръчката, която изпълняват. Съвременна система от няколко въздуховода при необходимост извежда запрашения в работното помещение въздух, който се събира в монтирани специално за целта варели.

  Процесът на снаредяване на такива изделия не е прекъсван през тези 3 години, а е бил изместен на друга площадка и друга производствена линия , която разполога с необходимото производствено оборудване.

   От деня на аварията на 27 септември 2019 г. до напълното завършване на цеха са минали вече почти 3 години, но реално работата от проектирането до завършването е била година и половина. Причини за забавянето е имало непосредствено след инцидента, а така също и заради доставка на специфицни материали за изграждането му заради прекъснатите и забавени доставки по време на коронакризата.

 Какво точно се е запалило, инж Петров не коментира непосредствено след инцидента преди 3 години. Взривните вещества са тротил и хексоген, там има разтапяне на тротила и производство на взривна смес, която впоследствие се използва. По принцип взривни вещества, когато се запалят , те не се гасят по простата причина, че може да предизвикаме експлозия.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha