Кузман Илиев: С темпото, което растем, ще стигнем 40% дълг спрямо икономиката ни

Кузман Илиев: С темпото, което растем, ще стигнем 40% дълг спрямо икономиката ни
Публикация   16 Ноемв, 2022   /     akcent.bg   /     459

   Няма как да заобикаляш икономически закони и да трупаш такива задължения, които математически да не можеш да изплатиш и да нямаш проблем.

   Когато си по-малък, по-изостанал в развитието си, имаш по-малко право на грешки. Това заяви в интервю за БГНЕС Кузман Илиев, икономист от Съвета по икономически и публични политики (СИПП).

   Ще припомня, че края на 90-те години забелязахме румънци и руснаци да фалират с дълг между 10-15% от икономиката си. Нашият вече е 30%, трябваше до две години да сме на тези 30%, а всъщност с темпото, с което растем, ние ще стигнем 40% дълг спрямо икономиката ни - 15 млрд. лв. дълг на година, предупреди икономистът.

  Илиев посочи, че ние сме дългово пристрастени и всъщност проблемът е тенденцията. Той отбеляза, че България е в борд и не може да си позволи да задлъжнява много, защото по този начин рискува валутната котва. "На някой може да му хрумне да я изоставя, защото не можем да си плащаме, но при нас проблемът е по-скоро ликвиден, затова защото ние може в един момент да нямаме нужния кеш, с който да си посрещаме нуждите", обясни икономистът.

  По думите му основният проблем не е толкова дефицитът и дългът. "Големият проблем е, че всъщност разходите на държавата са все по-голям дял от икономиката – те бяха едни 35-36%, сега гоним 45%. Ние вървим към това 50% от това, което икономиката произвежда, правителството да го харчи през бюджета и да го насочва политически. Ние знаем, че за съжаление това явление е подхранвано така и се нарича корупция много често когато се злоупотреби с тези средства", категоричен е икономистът.

   Илиев посъветва за по-ясно разпределена държава с по-ясни функции и много по-внимателно със задлъжняването.

   "Ние сме с байпас за сърцето – борда, а това, че някой пуши по три кутии цигари не трябва да ни подхлъзва да пушим по три кутии и половина, защото ще страдаме по-бързо, но и този, който пуши по три кутии цигари в напреднали западни държави като Италия, като Франция, които се подхлъзнаха по това ще платят голяма цена. Няма как да заобикаляш икономически закони и да трупаш такива задължения, които математически да не можеш да изплатиш и да нямаш проблем", подчерта той. /БГНЕСКоментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha