Доц. д-р инж. Георги Христов вече е ПРОФЕСОР по научна специалност „Комуникационни мрежи и системи“

Доц. д-р инж. Георги Христов вече е ПРОФЕСОР по научна специалност „Комуникационни мрежи и системи“
Публикация   15:46     15 Ноемв, 2022 /     akcent.bg   /     654

    На 14.11.2022г., на заседание на Факултет Електротехника, електроника и автоматика и след доклад от научното жури, назначено със заповед №1219/02.09.2022 г. на ректора на Русенски университет "Ангел Кънчев по обявен конкурс в ДВ бр. 41/03.06.2022г., бе взето решението доц. д-р инж. Георги Валентинов Христов да заеме академичната длъжност „ПРОФЕСОР“ по научна специалност „Комуникационни мрежи и системи“ за нуждите на катедра „Телекомуникации“.

    Георги Христов придобива бакалавърска степен по специалност „Комуникационна техника и технологии“ от Русенски университет „Ангел Кънчев“ през 2003 г., а през 2007 г. завършва и едноименната магистърска специалност в същото висше училище. През 2004 г. е зачислен в редовна докторантура по научна специалност „Комуникационни мрежи и системи“ към катедра „Комуникационна техника и технологии“ (сега „Телекомуникации“) на Русенски университет „Ангел Кънчев“. На 8-ми Декември 2008 г. защитава докторската си дисертация пред комисията по Технически науки на Висшата Атестационна Комисия в София. Проф. Георги Христов е автор и съавтор на 25 научни статии в престижни национални и международни списания, както и на 145 доклада, които са изнесени на конференции в България и чужбина. В резюмето си има три документа за защита на интелектуалната собственост и 6 учебници и книги, участвал е в 35 образователни, научни и приложни проекти.

   Научната и преподавателската дейност на проф. Христов е в областта на мрежовите технологии, но независимо от това, от 2009 г. насам той се занимава с 3Dтехнологии, започвайки от методите и средствата за адитивно производство и преминавайки през технологиите за компютърно моделиране, 3Dсканиранеи 3D визуализация на дигитална информация.Паралелно с това след 2010 годиназапочва да се занимава с безпилотни летателни системи, първо като любител, а след това и професионално.Тези странични области на интерес неимоверно оказват влияние върху професионалното му развитие и това води до редица значими проекти, които са оценени подобаващо на национално и международно ниво.Създава университетски екип, който се превръща в национален лидер в прилагането на съвременните ICT технологии за опазване и популяризиране на културно-историческо наследство, чрез един атрактивен подход, с развитие на гъвкави, многофункционални платформи за WEB, Android и IOS-базиран достъп до цифровизирано съдържание и информация.

   В рамките на реализирани проекти екипът притежава най-доброто налично оборудване за създаване на наземно и въздушно видео и фото съдържание със свръх висока резолюция, лазерни 3D скенери с регистрация на текстури, мощни сървъри с лицензиран софтуер за рендиране и създаване на тримерно съдържание, фото и видео реалистични визуализации за интегриране в приложения с добавена и виртуална реалност (AR&VR). В последните години екипа е съсредоточил своите усилия в създаване на методи и системи за атрактивна визуализация на тримерни обекти за популяризиране на културно-историческо наследство на публични места. В резултат на дейността са разработени методи за създаване на съдържание и прожектиране в холограмни дисплеи, които притежават възможността за визуализация на тримерни обекти.

    Интегрирането на тези системи в публични пространства с отворен достъп (площади, фоайета на публични административни сгради, гари, летища, библиотеки, училища, университети и др.) са един успешен начин за популяризация на културно – историческото наследство и насърчаване на историческия, културния и духовен туризъм. От 2013 година насам екипа на Русенския университет се занимава активно с дигитализация на културно и историческо наследство. В рамките на няколко международни проекта, са сканирани и дигитализирани над 600 артефакта, които са на съхранение в 16 музея от трансграничния регион между Румъния и България.

През годините е натрупан  сериозен опит, който е споделян с всички заинтересовани лица в рамките на организирани ежегодни събития и обучения за дигитализация  Въз основа на натрупания опит екипът ръководен от проф. Христов, провежда периодични обучителни семинари с ученици от Русе и региона. Най-голям интерес учениците проявяват към темата "Съвременни области на приложение на изкуствения интелект, 3D технологиите и безпилотните летателни апарати". В рамките на това обучение, участниците имат възможност да се запознаят със съвременните 3D технологии и областите на тяхното приложение, както и да разгледат различни безпилотни летателни апарати и да научат как те се използват в обучението или за научни цели. В края на обучителния семинар, учениците се запознават с технологиите за изкуствен интелект, машинно и дълбоко обучение, компютърно зрение и участват в демонстрации на тяхното приложение в ежедневието, обучението и науката.

   Екипът е насочил своето внимание и към най-малките за които се провеждат детски работилници, в които на достъпен за децата език се показват възможностите на приложното блоково програмиране. За целта участниците използват собствените си мобилни устройства и различни роботизирани платформи - летящи дронове и наземни роботи. Основната цел на тази работилница е да се покаже на децата, че съществуват реални приложения на Теоремата на Питагор, златното сечение, последователността на Фибоначи и с това да се стимулира интереса им към математиката, физиката и инженерните науки.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha