Понеделник, 13 Май 2024

И Швеция блокира България за Шенген


И Швеция блокира България за Шенген
Публикация   18:20     14 Ноемв, 2022 /     akcent.bg   /     471

Широко разпространената корупция и липсата на действия срещу организираната престъпност са сред основните критики към страната

    Швеция вероятно ще се присъедини към Холандия и също ще блокира опитите на България, Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство. Това става ясно от изявление както на политическата опозиция в страната, така и на един от коалиционните партньори, които изразиха позицията си пред шведския всекидневник Dagens Nyheter.

   Правителството на малцинството в скандинавската нация няма пълна подкрепа в парламента и е на път за първото си „поражение“ в законодателния орган, тъй като и социалдемократите, и демократите се противопоставят на предложението за разширяване на Шенгенското пространство. Правителството няма подкрепа за позицията си в парламента”, каза социалдемократът Ардалан Шекараби. На заседание на комисията по правосъдие в четвъртък правителството, ръководено от новия премиер Улф Кристерсон, представи предложение, в което Швеция подкрепя разширяването на зоната за свободно движение.

   През декември може да се очаква пробив на Шенгенската зона

   Според предложението Швеция трябва да каже “да” за приемането на Румъния, България и Хърватия в рамките на сътрудничеството.

   „Ние вярваме, че когато става въпрос за разширяване на Шенгенското пространство, трябва да започнем с нашите нужди за контрол на влизане и излизане и да се уверим, че разполагаме с всички необходими инструменти за борба с престъпността“, каза Ардалан Шекараби, който е и говорител на правната политика . .



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha