БСП и ГЕРБ не успяха да се споразумеят за социалните разходи в бюджета

БСП и ГЕРБ не успяха да се споразумеят за социалните разходи в бюджета
Публикация   14:10     10 Ноемв, 2022 /     akcent.bg   /     249

   БСП и ГЕРБ не успяха да постигнат съгласие как да се действа с бюджета за следващата година, след като ден по-рано до единомислие не се стигна и с "Продължаваме промяната". Това, че съществуват различия между двете партии беше отбелязано от Корнелия Нинова още в самото начало - ГЕРБ одобряват решението на служебния кабинет да внесат удължаване на държавния бюджет за 2022 г. , докато социалистите продължават да настояват да има предложения между първо и второ четене, които да бъдат съобразени с макроикономическата рамка.

   Нинова настоя, че както и да приключат преговорите за правителство, бюджет трябва да е гарантиран. И ако той не е нов за 2023 г., то поне да е подобрен от този, който служебният кабинет внесе за удължаване на бюджета от 2022 година. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова отбеляза, че в ситуацията в момента е по-добре партиите да имат готовност да обсъждат продължаване на настоящия бюджет, тъй като изработването на нов законопроект е в прерогативите на едно ново правителство. Двете формации обаче се съгласиха, че ще се въздържат от популистки наддавания, за да не бъде подложена финансовата стабилност на риск.

   Както и на предишната среща с "Продължаваме промяната" БСП представи анализ на данните и презентация с конкретните си искания. След като чуха числата от ГЕРБ отново поискаха среща и детайлни разчети, за да се види как мерките на БСП ще се отразят на публичния дълг.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha