Четвъртък, 16 Май 2024

Възстановяване на ЕС: включване на енергийни мерки в националните планове

Публикация   09:05     09 Ноемв, 2022 /     akcent.bg   /     253

Парламентът ще гласува за включването на мерки от програмата RePowerEU в националните планове за възстановяване, за да се насърчи независимостта от руските изкопаеми горива и да се ускори преходът към екологично чиста икономика.

   През май 2022 г. Комисията представи предложение за превръщането на Механизма за възстановяване и устойчивост в основен инструмент за финансиране на плана RePowerEU ("предложение за изменение на REPowerEU"). От държавите от ЕС, които представят изменен план за възстановяване и устойчивост след влизането в сила на това предложение, ще се изисква да включат мерки за пестене на енергия, производство на чиста енергия и диверсификация на енергийните доставки, както е предвидено в плана RePowerEU.

   Евродепутатите ще обсъдят в сряда и ще гласуват в четвъртък измененията на предложението на Комисията, включително тези, приети от комисиите по бюджет и по икономически и парични въпроси на 25 октомври. Те включват мерки за справяне с енергийната бедност за домакинствата, МСП и микропредприятията, нови източници на финансиране за намаляване на енергийната уязвимост, премахване на затрудненията в енергийния сектор и ускоряване на екологичния преход.

Тагове : ЕС , мерки , планове , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha