Сряда, 25 Септември 2024

И частните фирми ще внасят пари във фонда за компенсации заради скъпия ток

И частните фирми ще внасят пари във фонда за компенсации заради скъпия ток
Публикация   08 Ноемв, 2022   /     akcent.bg   /     385

ародното събрание реши и частните освен държавните фирми да правят вноски във Фонда "Сигурност на електроенергийната система", откъдето се плащат компенсациите на бизнеса заради високите цени на тока. Редът и размерът на тези вноски ще се определят от Министерския съвет, който има 10 дни срок за целта.

   В първоначалния си вид проектът на решение, предложен от ГЕРБ, предвиждаше само компенсациите за бизнеса за цени над 250 лв. за мегаватчас а продължат и догодина. Миналата седмица депутатите от енергийната комисия свалиха прага на 200 лв.

   Днес в пленарната зала вносителят Делян Добрев предложи тази редакция, която да включва и частните енергийни фирми след изказвания по темата. Уточнението за срока от 10 дни внесе Корнелия Нинова, БСП, с аргумента, че ако не се даде срок, то това ще даде свобода на кабинета с бездействие да продължи сегашното положение.

Депутатите подкрепиха и друг текст, внесен от Владислав Панев от "Демократична България", който изисква от получателите на компенсации заради тока и инвестиции в енергийна ефективност. Той го аргументира с това, че увеличаването на помощите поставя под риск държавната енергетика при това без да се иска нищо насреща от получателите на компенсации.

   И така за големите енергийни консуматори се прие да плащат таван от 200 лева за мегаватчас ток, както и другите, само ако са извършили инвестиции в енергийна ефективност и ВЕИ за собствено ползване. В противен случай тавана за тях ще остане 250 лева. За ВЕИ инвестициите се иска те да покриват поне 20% от собственото потребление, а за тези в енергийна ефективност - да водят до поне 10% намалено потребление за година. И в двата случая се изисква доказателство с документи.

   Рамадан Аталай от ДПС коментира, че предложението е добро, но призова да не се приема преди да се установи дали администрацията е в състояние да контролира дали тези инвестиции наистина са направени.

   Компенсациите определено изиграха положителна роля за конкуренцията на икономиката и това се вижда от статистиката за износа, който е рекорден не само в стойност и по обеми, коментира Панев. Напомня, че общият размер на компенсациите е достигнал 13 млрд. лв., а срещу тях до момента не се иска нищо насреща. Помощите отиват директно в печалбите на големите фирми, а конюнктурата за много от тях е добра, а ние подаряваме десетки милиони на всяко от тях, посочи депутатът.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha