Н. Пр. Нарахира Хироши, посланик на Япония в България, гостува в Русе

 Н. Пр. Нарахира Хироши, посланик на Япония в България, гостува в Русе
Публикация   10:41     03 Ноемв, 2022 /     akcent.bg   /     606

 Н. Пр. Нарахира Хироши, посланик на Япония в България, заедно с първия секретар в Икономическия отдел посолството - Кей Танеда посетиха Община Русе.  В разговор с кмета Пенчо Милков и неговите заместници бяха обсъдени въпросите за икономиката, туризма и инфраструктурата в Русе и региона. Посланик Хироши сподели, че много от японците са запознати с основните български богатства, но е останал приятно изненадан, пристигайки в България през 2020 г.    „В Индустриалния парк на Русе до няколко месеца трябва да заработи обучителен център за кадри въз основа на Меморандума ни за сътрудничество с Тракия индустриална зона. С ръководството ѝ поддържаме близък контакт и възприемаме управленски модели от тях, тъй като тя е най-успешният пример за публично-частно партньорство в Южна България“, каза Пенчо Милков.

    Японският посланик постави въпроса и за изграждането на втори мост между България и Румъния до Русе и финансирането, с което той би се реализирал.

Н. Пр. Нарахира Хироши, посланик на Япония в България и  Кей Танеда  посетиха и Русенския университет „Ангел Кънчев“.

   Ректорът на Русенския университет  акад. Христо Белоев, представи модерната база, съвременните ресурси за обучение и изследвания,  дълголетните образователни традиции и авторитетната лидерска позиция на университета в областта на иновативните образователни технологии и международното сътрудничество. Академик Белоев разказа на гостите за участието на университета в големи международни мрежи, включително и тези с централноазиатските държави. Той подчерта, че завършените  международни проекти с тях, са отлична основа за бъдещо сътрудничество.

   Ректорът на Русенския университет информира Н.Пр. Посланик Нарахира Хироши за сътрудничеството между русенското висше училище и университета в град Кобе, Япония, като уточни, че връзките между тях предстои да бъдат официализирани през следващата година чрез подписване на меморандум за сътрудничество.

   На срещата присъстваха още доц. д-р Десислава Стоянова Атанасова - Зам.-ректор по интернационализация и комуникационна политика и проф. д-р Пламен Кангалов - Зам.-ректор по учебната работа.

 

   Негово превъзходителство Нарахира Хироши за пръв път посещава училище "Васил Левски" и остана впечатлен, че над 400 ученици, изучават японски език и култура.

   Н. пр. Нарахира Хироши имаше възможността да се наслади на кратка програма, подготвена от учителите  Йоана Кабакова, Сезел Фикретова,  Корнелия Лалева и  Ирена Пенева и учениците, включваща кратка презентация, представяща развитието на японския език в училището.

Русенският клуб "Сей Шин Кан" демонстрира японския боен спорт и изкуство за фехтовка, наречено Кендо. Във фоайето на училището беше подготвена изложба "Влюбени в Япония", която Н. пр. разгледа с интерес.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha