Българската телеграфна агенция /БТА/ откри пресклуб в румънската столица Букурещ

Българската телеграфна агенция /БТА/ откри пресклуб в румънската столица Букурещ
Публикация   09:28     29 Окт, 2022 /     akcent.bg   /     275

    Българската телеграфна агенция /БТА/ откри пресклуб в румънската столица Букурещ. Това е и първата медия от страната, която отвори свой офис в северната ни съседка.Кореспондент на БТА в румънската столица ще бъде Мартина Ганчева. Досега тя бе координатор на БТА в София за българските медии и общности по света. Областният управител ѝ пожела да продължи да отстоява най-високите професионални стандарти в сферата журналистиката, като представя събитията обективно и безпристрастно, както и досега е правила.

    Събитието се проведе на датата, на която Румънската православна църква почита паметта на българската Св. благоверна Теофана Басараб, която е първата съпруга на Йоан Александър, чието управление съвпада с един от най-тежките периоди от историята на Балканите, но въпреки това той успява да преведе страната ни през него. На 24 май тази година в Букурещ тя бе канонизирана. Любопитен факт е, че тя е ктитор на църквата „Св. Теодор Тирон и св. Теодор Стратилат“, или така наречената Съборена църква. Според Станев популяризирането на подобни теми, освен че има изключително силен ефект върху развитието на културата, е и предпоставка за привличане на  още повече румънски туристи, които по принцип са доста религиозни. Офисът на пресклуба се намира на ул. „Patriei“ 2. Наименованието на улицата има и метафоричен смисъл и в превод напомня за родната стряха. Неслучайно областният управител подари на пресклуба картина на Русе, изобразяваща емблематичната за града улица „Александровска“. Припомняме, че Мартина Ганчева е родом от Русе.

   Медийните средища на БТА, извън границите на страната, вече са четири - в Скопие, Република Северна Македония, Босилеград, Сърбия, както и в Тараклия, Молдова и Букурещ, Румъния. С тях и предвидените до края на годината нови пресклубове в Габрово и Силистра, общият брой на пресклубовете на БТА у нас и в чужбина, ще стане 27.

   За да се даде глас на българските общности по света беше създадена и рубриката БГ Свят в БТА. Чрез свободния достъп до агенцията те могат да стигнат до жителите на всяко населено място, а чрез емисиите на английски – и до всяка точка в чужбина. Разкриването на пресклубове в страната и чужбина е част от политиката на агенцията, обединена под марката Национален пресклуб БТА. Те са място за общуване между медии и представители на бизнеса, политиката, културата и спорта. В тях се организират пресконференции, дискусии, изложби и други събития, на които институции, организации и граждани могат да отправят послания и да огласяват новини от региона. Целта е те да се превърнат и в място за обмяна на професионален опит между представители на различните медии, както и за обучения на журналисти.

   На събитието присъстваха още посланикът на България в Румъния Н. Пр. Радко Влайков, посланикът на северната ни съседка в София Н. Пр. Бръндуша Предеску, представители на двете посолства, Сред официалните гости бяха и областният управител на Русе Анатоли Станев. председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметът на Община Русе Димитър Недев, генералните директор на БТА и AGERPRESS Кирил Вълчев и Клаудия Николае, генералният директор на Департамент „Комуникация и публична дипломация“ към външното министерство на Румъния Андрей Църня, изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, общественици, а също и Русенският митрополит Негово Високопреосвещенство Наум, който освети офиса.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha